Najpopularnija planina u Srbiji posle Zlatibora i Kopaonika – a još ima „ono nešto“ i mnogo je jeftinija

Posle velikih gradova, planinski centri su druga po redu kategorija mesta prema broju turističkih noćenja, a u 2023. godini ostvarila su 2,8 miliona noćenja. Zlatibor, naravno, dominira po broju turista u prethodnoj godini, sledi Kopaonik, a onda i - Rudnik.

Zapravo, najveći rast kada su u pitanju turističke posete na planinama u Srbiji prošle godine zabeležen je na Rudniku. Ova planina dominira Šumadijom, a nalazi se na svega 100 km od Beograda, odnosno 15 km od Gornjeg Milanovca. Obiluje gustim šumama i brojnim stazama na kojima turisti mogu da uživaju u šetnji i svežem vazduhu po kom je Rudnik i poznat.

Mnogi ovu planinu posećuju upravo zato što na njoj mogu da nađu „ono nešto“, divlje i misteriozno, što se gubi na Kopu i Zlatiboru, ali i zbog povoljnih cena. Smeštaj se, na primer, može naći u kući sa bazenom i za manje od 10 evra po osobi.

Najveće naselje na planini je varošica Rudnik, smeštena između 500 i 700 m nadmorske visine. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1000 m nadmorske visine (zanimljivo da ima dva koji se zovu „Javor“), a najviši je Cvijićev vrh (1132 m), ranije poznat kao Veliki Šturac.

Zahvaljujući izuzetnoj šumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, školskog, sportskog i lovnog turizma. Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju.

Varošica i planina su povezane asfaltnim putem i velikim brojem staza zdravlja, a postoje i tereni za male sportove. Gosti mogu da planinare do Cvijićevog vrha i strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvice, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada.

Usput, turisti mogu da posete obližnja istorijska mesta Oplenac i Takovo, manastire Vraćevšnicu, Voljevču, Blagoveštenje i Nikolje, a između vrha Javor i Cvijićevog vrha nalazi se rezervat prirode, prirodno dobro „Veliki Šturac“, prvi put stavljeno pod zaštitu 1956. godine kao strogi prirodni rezervat, površine 8 hektara. Spada u prirodna dobra I kategorije – prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Rudnik je izvorište najvećih šumadijskih reka, a dobar deo planine je pod šumom. Poznata je kao „krov Šumadije“ i kao mesto na kome se istorija stvarala, a kao novije atrakcije pominju se Srpski Holivud i Zemlja Čarobnjaka iz Oza.

Izvor: nova.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Danas je Đurđevdan, praznik koji nosi uspomenu na Svetog Đorđa i označava granicu između zime i leta. Međutim, dok budet...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.