U SOMBORU ODRŽAN XIII „SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U VOJVODINI“ U SOMBORU ODRŽAN XIII „SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U VOJVODINI“
nedelja, 23 oktobar 2022 07:13

U SOMBORU ODRŽAN XIII „SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U VOJVODINI“

Sombor je danas bio domaćin „Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“, na kom su se predstavile članice udruženja iz svih krajeva Vojvodine sa proizvodima iz domaće radinosti. Sajam je privukao mnogobrojne posetioce koji su imali priliku da vide različite vrste rukotvorina, veza, tkanica, suvenira, ali i da probaju tradicionalnu vojvođansku hranu pripremlјenu po starinskim receptima.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, a prisutne su pozdravile i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić Gostović i Zdenka Mitić, predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja.
Gradonačelnik Ratković je naglasio da je za lokalnu samoupravu od velike važnosti da osnaži žensko preduzetništvo, a posebno žene u ruralnim područjima i da će se podrška putem gradskih konkursa nastaviti i u narednom periodu.
„Ono na šta je Grad Sombor ponosan, u ovoj godini, pored svih konkursa koje smo imali za manifestacije, za kulturno-umetnička društva, za udruženja, imali smo Javni poziv za pomoć ženskom preduzetništvu, a od ove godine prvi put je bio i Konkurs za očuvanje kulturnog nasleđa, gde smo izdvojili određena sredstva u budžetu Grada, koja planiramo svakako i u narednoj godini“, istakao je Ratković.

„Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova koja se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine a povodom obeležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena, kada zemlјe širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu klјučnu ulogu u unapređenju polјoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu. Ove godine dan se obeležava pod sloganom „Seoske žene se uzdižu i traže osnovna prava na održivi razvoj“.

Stanislava Malić Gostović, ispred Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, naglasila je da se na Sajmu u Somboru predstavilo oko 180 udruženja žena.

„Po podacima koje Zavod redovno vodi i ažurira, na teritoriji Vojvodine deluje preko 450 udruženja žena, pretežno se bave domaćom radinošću, dakle ručnim radovima i proizvodnjom hrane. Pokrajinska vlada kontinuirano, ne samo kroz aktivnosti kao što je Sajam, preko pokrajinskog Zavoda, sprovodi zapravo politiku jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti, i kroz svoje konkurse i kroz podsticanje ženskog aktivizma, ali i kroz omogućavanje jednakog pristupa resursima“ rekla je Malić Gostović.

Pored sajma izložbeno – prodajnog karaktera, u Svečanoj sali Gradske kuće održana je i prezentacija udruženja žena iz upravnih okruga Vojvodine, gde su članice predstavile primere dobre prakse i rezultate koje su postigle u okviru svojih aktivnosti.

XIII „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ održan je u organizaciji Grada Sombora i Turističke organizacije grada Sombora, pod pokrovitelјstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.