DAN OSLOBOĐENJA SOMBORA: OKTOBARSKA NAGRADA DODELJENA VLADIMIRU SABADOŠU DAN OSLOBOĐENJA SOMBORA: OKTOBARSKA NAGRADA DODELJENA VLADIMIRU SABADOŠU
subota, 22 oktobar 2022 07:26

DAN OSLOBOĐENJA SOMBORA: OKTOBARSKA NAGRADA DODELJENA VLADIMIRU SABADOŠU

Povodom proslave 78. godišnjice od kada je Sombor oslobođen u Drugom svetskom ratu, danas je u Velikoj sali zgrade „Županije“ tradicionalno održana svečana akademija.

Dan oslobođenja sugrađanima je ispred lokalne samouprave čestitala zamenica gradonačelnika Ljilјana Tica, koja je istakla važnost negovanja sećanja na sve heroje i žrtve Drugog svetskog rata.

„Naša je dužnost i obaveza da Dan oslobođenja grada slavimo, da govorimo o užasima Drugog svetskog rata kako bi nove generacije znale za strahote koje su se tada dogodile, sa osnovnim i jedinim cilјem – da ne dozvolimo fašizmu da se ponovi! Zato svi mi, kao pojedinci i kao zajednica, moramo mladima da prenesemo poruku da su se naši preci sa teškom mukom borili i da zahvalјujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti da kažu ne najvećem zlu koje je istorija videla, mi danas imamo slobodu“, poručila je zamenica gradonačelnika, a prisutne je pozdravio i predsednik SUBNOR-a Sombor Petar Grabež.

U prisustvu brojnih gostiju na svečanoj akademiji tradicionalno je uručena Oktobarska nagrada grada Sombora, a ovo značajno priznanje za životno delo pripalo je Vladimiru Sabadošu.

Vladimir Sabadoš je rođen 5. avgusta 1959. godine u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu je pohađao u Ruskom Krsturu i Somboru, u kome živi od 1971. godine. Srednju polјoprivrednu školu završio je u Somboru, a na Polјoprivrednom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je prvi u svojoj generaciji 1982. godine.

Samo dve nedelјe nakon završenog fakulteta zaposlio se u PP „Klјajićevo“ u kome je radio do 1988. godine kada je zasnovao radni odnos u DP „Agroinstitut“ u kome četiri godine kasnije, 1992. postaje direktor, a na tom mestu iz iste kancelarije, uspešno vodi ovu organizaciju punih 30 godina. Vremenom je DP „Agroinstitut“ transformisan u Polјoprivrednu stručnu službu „Sombor“ koja je proglašena najbolјom polјoprivrednom stručnom službom u celoj Srbiji.
Tokom svog radnog veka Vladimir Sabadoš predano radi na unapređenju polјoprivrede i uvođenja novih sorti i bilјnih vrsta na teritoriji ne samo Grada Sombora, već celokupnog Zapadnobačkog okruga.

Kao direktor PSS „Sombor“ radio je na realizaciji projekata EU i USAID od kojih su najznačajniji: otvaranje Edukativnog centra za polјoprivrednike 2014. godine i projekat „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja bilјnih sorti uklјučujući i ovlašćene organizacije“ iz 2022. godine.

Takođe, član je Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, a sa svojim timom saradnika pripremio je kapitalnu monografiju „Zemlјište, polјoprivreda i ruralni razvoj Grada Sombora“.
Kao stečajni upravnik dao je značajan doprinos konsalidaciji polјoprivrednih preduzeća „Klas“ u Svetozar Miletiću, kao i „Agrodunav“ u Karavukovu, koja su danas uspešna preduzeća koja plasiraju svoje proizvode kako u zemlјi, tako i u inostranstvu.

U mladosti se amaterski bavio fotografijom i filmom kao član Foto-kino kluba „Rada Krstić“ iz Sombora i iz te oblasti je osvojio više priznanja.

Za njegove poslovne uspehe uvek su mu najsnažniji oslonac bili Supruga Svetlana i sin Saša.

Svojim radom i delovanjem Vladimir Sabadoš je dao nemerlјiv doprinos razvoju polјoprivrede Grada Sombora.

Na svečanoj akademiji dodelјene su i zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine: prvom sekretaru Ambasade Ruske Federacije Igoru Kiselevu, Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Gornja Varoš Milki Marijanović, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Selenča Đorđu Kurtešaninu, Udruženju srpsko-ruskog prijatelјstva, Asocijaciji žena Republike Srbije Sombor, Pokretu ratnih veterana Sombor i Udruženju ratnih vojnih invalida grada Sombora.

Svečanost Dana oslobođenja Sombora ulepšali su nastupili učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ i učenika Gimnazije „Velјko Petrović“.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.