U SOMBORU ODRŽANA TRIBINA O PROBOJU SOLUNSKOG FRONTA U SOMBORU ODRŽANA TRIBINA O PROBOJU SOLUNSKOG FRONTA
petak, 16 septembar 2022 08:27

U SOMBORU ODRŽANA TRIBINA O PROBOJU SOLUNSKOG FRONTA

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Somboru je danas održana tribina pod nazivom „Proboj solunskog fronta i oslobođenje 1918.“ koju je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Sombor.

Na samom početku tribine prisutne je pozdravio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je ovom prilikom čestitao sugrađanima Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Sombor danas ima razloga da bude ponosan na svoje slavne pretke, na čuvare srpskih nepokorenih barjka, učesnike bitaka, jer su njihovi potomci, naši sugrađani, naselјeni u Somboru, Aleksi Šantiću, Rastini…, uspeli da očuvaju srpsku tradiciju, kulturu, veru i običaje, dakle nacionalni identitet svog naroda, zahvalјujući kome mi danas možemo da slavimo ovaj veliki praznik naše države Srbije – Dan zastave – jer upravo zastava, pored Ustava i grba jeste jedan od neizostavnih simbola državnosti koji objedinjuje sve ono što čini naš nacionalni identitet” poručio je gradonačelnik.

Na tribini je govorio istoričar, profesor doktor Saša Marković, dekan somborskog Pedagoškog fakulteta koji je poručio da je veoma važno prošlost predstaviti mladim naraštajima na primeran način, kako bi mogli da grade svoj identitet.

„Ova kultura sećanja ima cilј da se ta prošlost sasluša, da se ta prošlost pamti i da je ona izuzetno bitna za mlade naraštaje koji zapravo stasavaju u buduće lјude, ali ona ne sme da optereti mlade naraštaje. Što bi rekao Stojan Novaković – treba naći meru u onome što predstavlјamo mladim lјudima da ne bi to bilo kontraproduktivno. Mislim da je ovaj način na koji mi pričamo o tom proboju Solunskog fronta u ovom obeležavanju rasterećen od nekog egzibicionizma, neke specifičnosti, nekog senzaciolizma, zasnovan na istorijiografiji gde jedan običan čovek, želјan da posle dve godine dođe kući, ide napred i tu ne može nikakva vojna sila da ga zaustavi, a pritom, taj običan srpski selјak čini srpsku vojsku i brojni dobrovolјci sa prostora Vojvodine, njih oko pet hilјada. To je trezven čovek, promišlјen čovek, realan čovek, nije čovek iluzija, zna kako treba da se bori i način na koji treba da oslobodi svoju teritoriju: mudrošću, trezvenošću. Istovremeno patrijatizmom i srčanošću se oslobađa svoja teritorija. To je naka poruka za mlade lјude kako odnos prema svojoj prošlosti treba da imaju, a onda i kako svoj identitet da grade za budućnost“ objasnio je prof. dr Marković.

Republika Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.