Savremenim čamcima sa sonarima doskočili dovitljivim kradljivcima ribe Savremenim čamcima sa sonarima doskočili dovitljivim kradljivcima ribe
subota, 27 avgust 2022 06:04

Savremenim čamcima sa sonarima doskočili dovitljivim kradljivcima ribe

Na svim vodama i kanalima kod nas krivolov je višedecenijski problem, krade se sva vrsta ribe, a najisplativiji u sivoj zoni je šaran, smuđ i som kada je reč o krivolovu na stotinjak kilometara vodovodne kanalske mreže u Somboru i okolini. Ribočuvari JVP “Vode Vojvodine” kažu da su zahvaljujući savremenim čamcima sa sonarima u mnogo čemu doskočili dovitljivim kradljivcima ribe.
Savremena oprema u mnogo čemu doprinela je tome da ribokradice budu češće uhvaćene na delu nego ranijih godina, ističu ribočuvari “Voda Vojvodine” i dodaju da posao ima i svojih opasnosti kada se suoče licem u lice sa ribokradicama, neretko bude vrlo neprijatnih situacija.

Saša Marjanović, ribočuvar JVP “Vode Vojvodine”: “Dešavalo se svašta na terenu, gađali su nas ciglama sa mostova, pretili, zvali nas telefonima, pa su čak stavljali i žilete na mreže kako bi se mi prilikom vađenja tih mreža i alata isekli šake, ali kako smo se mi osavremenili oni su prestali, sve je manje ribokrađe, a mi smo svakog dana na terenu. Desi se da ih jurimo, a magla je takođe njihovo vreme, jer misle da su neuočljivi, pa kradu”.

Dalibor Radmilović, ribočuvar JVP “Vode Vojvodine”: „Bilo je zaista neprijatnih situacija, ali sve smo uspeli da rešimo. Na nekim terenima zaplenimo i oko tonu ribe, riba se vraća u svoje stanište, a ono što je oštećeno se dalje procesuira. Većinom ribokradice koriste gume i to one od traktora koje se naduvaju i rade na vodi, jer lako koordiniraju. Na ovom našem terenu najveći problem bio je Prigrevica,Bački Monoštor i Bezdan“.

Ove godine pokrenuta je akcija ribočuvar - volonter gde je ispit položilo 27 volontera, koji su vodoprivrednom preduzeću značajna ispomoć.

Miljan Mirković, koordinator u sektoru za razvoj JVP „Vode Vojvodine“: „Teren koji kontrolišu Vode Vojvodine su Dunav od Bačke Palanke do Beške, kompletna kanalska mreža i tri zaštićena područja. Od početka godine ribočuvarska služba Vode Vojvodine uspela je da izvrši preko 2.000 kontrola na terenima koje pokrivamo i prekontrolisali smo preko 5.000 rekreativnih ribolovaca. Imamo 16 ribočuvara od kojih su tri za zaštićena područja, ali svakako to nije dovoljan broj..

I pored svih kontrola ribokradice ne miruju, a tome u prilog govori činjenica da su ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ od početka godine zaplenili 50 kilometara nelegalno postavljenigh mreža, a pokrenuto je 42 je prijave.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.