SEZONA SALAŠARSKIH SLAVA Veselo od Ognjene Marije do Velike Gospojine SEZONA SALAŠARSKIH SLAVA Veselo od Ognjene Marije do Velike Gospojine
četvrtak, 04 avgust 2022 07:53

SEZONA SALAŠARSKIH SLAVA Veselo od Ognjene Marije do Velike Gospojine

Ako je jul obeležio niz proslava vezanih za ovdašnje stanovnike rimokatoličke vere, poput Svetog Antuna ili Dužijance, avgust je defeinitivno mesec kada najveći broj somborskih sela i salašarskih naselјa protekne u znaku obeležavanja pravoslavnih slava samih naselјa.

Počne to još krajem jula, da bi se završilo sa Velikom Gospojinom u Klјajićevu i legendarnim proslavama ovog hrišćanskog praznika u starostavnom Staparu. Kako je vekovima bivalo, tako je i ove godine veselo za domaćinskim ali i trpezama, postavlјenim na javnim površinama sela i salaša, pa su i pravoslavno verujući počeli da uzvraćaju gostoprimstvo svojim komšijama katolicima.

Prvi su se i to poslednja dva julska dana radovali i okuplјali salašari Bilića i Obzira, koji proslavlјaju Svetu Marinu, ili u narodu češće nazivanu Ognjena Marija. Kao što to biva, kapije se ceo protekli vikend nisu zatvarale, pa je u gotovo svakoj kući ova dva salašarska naselјa bilo veselo do duboko u noć. Kako se radi o prazniku koji ne pada u dane posta, ispred Doma kulture u Biliću se u mnogo kotlića naveliko kuvao ovčiji paprikaš, ali tek nakon večernje službe u mlenom hramu, takozvanoj Bilićkoj vodici. Daleko više vernika se okupilo na svetoj liturgiji na sam dan slave, u subotu, nakon čega su se tamošnji salašari veselili sa svojim gostima u vlastitim domovima.
Mada im je seoska slava Sveti Ilija, koji pada 2. avgusta, stanovnici omalenog sela Kolut, koje se nalazi na putu od Bezdana i Bačkog Brega, odnosno graničnog prelaza sa Mađarskom, iskoristili su poslednji julski vikend kako bi održali takmičenje u tradicionalnim sportskim disciplinama „Ličke oke“ i to jubilarni 25. put. Takmičari su odmerili snage u osam disciplina koje su se upražnjavale i u starom kraju, odnosno u Lici, iz koje su današnji žitelјi Koluta kolonizovani nakon Drugog svetskog rata.

Čak 12 seniorskih i dve dečje ekipe odmerile su snage u trci u yakovima, trčanje po brvnu, vučenje kuke, pretezanje štapa, obaranje ruke, bacanje kamena s ramena, penjanje uz stožinu i nadvlačenje konopa, a nakon zbrajanja svih rezultata kao najbolјa ekipa pokazali su se „Plaščani“ iz Rastine, drugo mesto osvojila je ekipa „Kumovi“ iz Bačkog Brestovca, a treći su bili domaćini, „Lički majkani“ iz Koluta.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je pozdravio sve prisutne i naglasivši da su događaji poput ovoga od izuzetne važnosti za očuvanje tradicije i da će Grad Sombor nastaviti sa podrškom ovoj i sličnim manifestacijama.

Izvor. dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.