četvrtak, 21 jul 2022 08:05

Ima li nade za Čonopljansko jezero

Čonopljansko jezero kod Sombora je akumulacija, nastala osamdesetih godina prošlog veka za potrebe zemljoradničke zadruge. Nekada je bilo raj za ribolovce i izletnike. Usled velike suše, ali i ljudskog nemara, nestale su dve trećine ovog jezera.

Pre samo dve godine na Čonopljanskom jezeru je bila loša, ali ne alarmantna kao što je danas. Najveća dubina trenutno je oko 40 centimetara. Došlo je do masovnog pomora ribe, primeraka tolstolobika od po 50 kilograma.

„Fali nam dosta padavina. Jezero ne može da se napuni. Verovatno je i nivo pozemnih voda poremećen, možda sa navodnjavanjem. Takođe, u kanalu iza brane je uvek pristuna voda, što znači da i brana negde propušta. I niko na to nije reagovao već godinama“, kaže Dane Radaković član USR „Šaran“ iz Čonoplje.

Nestajanjem jezera ugrožen je čitav eko-sistem koji se tu nalazi. Okolinu jezera su nastanjivale zaštićene vrste ptica, divlje svinje, vidre.

„Ovo jezero inače, natapa i kanale i ti kanali su presušili. Stanovnici ovog sela i okolnih znaju koliko je to i šta. Nestankom vode, nestankom jezera, odlaze i životinje“, naglašava Milan Stokrp član Lovačkog društva „Fazan“.

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ se povodom ovog problema oglasilo saopštenjem, u kome se, između ostalog, navodi da će po hitnom postupku izloviti preostalu ribu i prebaciti je u kanal Dunav-Tisa- Dunav. U planu je u narednim godinama da se izgradi više crpnih stanica, ustava, a akumulacija „Čonoplja“ biće deo podsistema „Telečka“. Navode i da ne postoji oštećenje na brani, koje mnogi pominju.

Ribolovci i meštani Čonoplje se slažu da je za Čonopljansko jezero možda već prekasno. Međutim, oni žele da pošalju apel da se na vreme reaguje, da se riba na vreme i izlovljava i da se ne dozvoli da slična sudbina zadesi i druga akumulaciona jezera u našoj zemlji.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.