utorak, 08 mart 2022 06:19

KC „Laza Kostić” domaćin izložbe 16. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

Kulturni centar „Laza Kostić“ će u periodu od 15. marta do 9. aprila biti domaćin izložbe koju čini postavka 16. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature iz Gornjeg Milanovca. Ovom prilikom biće izložen deo Zbirke gornjomilanovačkog Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, sa oko tri stotine odabranih radova. Međunarodni bijenale umetnosti minijature je jedinstvena svetska manifestacija umetnosti malog formata i održava se svake druge godine u Gornjem Milanovcu. Ove godine 16. bijenale biće od 22. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, a postavka koju se Somboru izlaže je pretpremijera pomenutog bijenala.

Zbirku bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u njegovom vlasništvu. Zbirka trenutno broji preko 1500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva. Sa svakom novom izložbom, fond radova sve više se uvećava. Zahvaljujući Zbirci minijatura koja već sadrži impozantan broj radova, došlo se na ideju o osnivanju jedinstvenog muzeja minijature u Gornjem Milanovcu. Očekuje se da će konkretni poslovi oko realizacije ove ideje biti realizovani narednih godina – tokom četvrte decenije postojanja Bijenala.

Prva izložba umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu organizovana je u decembru 1989. godine, po uzoru na sličnu manifestaciju malog formata u Torontu, na kojoj je gornjomilanovački priznati umetnik, slikar Milan Miletić, dobio jednu od glavnih nagrada. Na ideju i inicijativu Milana Miletića i tadašnjeg predsednika milanovačkog Udruženja likovnih i primenjenih umetnika, Nebojše Savovića Nesa, pokrenuta je izložba pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Organizator drugog Bijenala 1992. bilo je milanovačko Udruženje umetnika sa suorganizatorom „Dečjim novinama”, trećeg 1994. Udruženje i Muzej rudničko-takovskog kraja, četvrtog 1996. Muzej rudničko-takovskog kraja, a od petog 1998. do danas Kulturni centar Gornji Milanovac. Od trećeg Bijenala, izložba dobija međunarodni karakter i postaje najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata u svetu. Na šesnaest dosadašnjih izložbi učestvovalo je preko devet hiljada odabranih umetničkih stvaralaca, sa oko trinaest hiljada radova, dok je broj učesnika na konkursu znatno veći.

Značaj i održivost Bijenala minijature je u mogućnosti praćenja određenih kretnji i trendova savremene umetnosti, kroz medij minijature. Na izložbama učestvuju umetnici iz celog sveta, koji se bave svim oblastima vizuelnog stvaralaštva: slikarstvom, grafikom, crtežom, skulpturom, primenjenom umetnošću, fotografijom i intermedijom. Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije već više od tri decenije, Kulturni centar Gornji Milanovac kao stalni organizator, uz veliku pomoć opštine Gornji Milanovac i Ministarstva za kulturu Republike Srbije, nastavlja veliku misiju jedinstvene i jedne od najprestižnijih manifestacija umetnosti malog formata na svetskom nivou.

Izborom radova, Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, s ponosom utemeljuje saradnju sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac, a time i jača obostrano pozicioniranje na internacionalnoj umetničkoj izlagačkoj mreži.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno 15. 3. 2022. godine u Galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 19 časova.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.