nedelja, 26 novembar 2023 05:33

Fizi bizi fest u Somboru 13 godina promoviše nauku

Jedan je od najvažnijih obrazovnih događaja u Somboru, Fizi Bizi Fest (FBF) već trinaestu godinu zaredom okuplja talentovane decu i mlade koji se aktivno bave i promoviše bavljenje naukom. 

Više od dve stotine i pedeset mladih koji razvijaju interesovanje i ljubav prema nauci prikazalo je brojne oglede na 13. Fizi Bizi Festu u Somboru.

“Ovo je hidraulična ruka koja, u stvari, demonstrira kako se u praksi primenjuje Paskalov princip. Takođe, primenjuje se kod hidrauličnih dizalica, bagera i slično, vučnih mašina, kočnica na automobilima itd.” objasnila je Laura Pravdić, Gimnazija Veljko Petrović, Sombor.

“Jestiva plastika ima ulogu da menja pravu plastiku jer prava plastika sadrži naftu. Ovaj eksperiment nastaje tako što kombinacijom mleka i ključalog sirćeta stvaraju se grudvice koje stavaljanjem u kalup dobijamo oblike kao što su prikazani a mogu se primeniti i kao ukrasi na jelki” kaže Odrin Jović, Srednja ekonomska škola, Sombor

“Predstavili smo čar fizike u bojama. Imamo Njutnov disk, iluzije bojama i pokazujemo kako se te boje ponašaju u drugačim sredstvima kao što je voda, ulje…” naglasila je Mirta Čoto, Gimnazija “A.G.Matoš”, Đakovo

“Naši farmaceuti, Mihajlo i Melanija su pokazali dokaze prisutnosti supstancija kao na primer bakra, dok smo mi iz pedijatrijskog smera prikazali vađenje krvi, određivanje nivoa šećera u krvi, negu bebe, obradu čula bebe itd” objasnila je Marija Nikolić, Srednja medicinska škola “Dr Ružica Rip”, u Somboru.

Podizanje nivoa naučne pismenosti i svesti o značaju nauke u savremenom društvu osnovni je cilj ovog festivala.

“Nekadašnji školski gradski festival je do danas izrastao u jedan reprezentativan događaj sa ciljem da popularizuje nauku među mladima i on je najveći događaj među mladima ne samo za grad Sombor već i za širu zajednicu uključujući celu Vojvodinu” istakao je dr Fekete Ladislav, predsednik UO Fondacije Gimnazije Veljko Petrović, Sombor

Festival je u fokus stavio izazove veštačke intelegencije a održan je i ove godine uz podršku grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.