četvrtak, 16 novembar 2023 05:13

Policijska uprava Sombor: Povećan broj krivičnih dela za čak 27%, a broj zadržanih lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola za više od 40%

U oktobru 2023. godine, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirana su 162 krivična dela, za oko 27% više nego u oktobru 2022. godine. Rasvetlјeno je oko 73% krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, što je više za oko 24% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ukupan broj izvršenih krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala veći je za oko 30%, a najbrojniju grupu čine krivična dela protiv imovine među kojima su najbrojnije krađe i teške krađe. Evidentirano je 13 krivičnih dela nasilјe u porodici, isti broj kao i prošle godine u ovom periodu. Registrovano je jedno krivično delo razbojništvo koje je rasvetlјeno. U oktobru 2022. godine zabeleženo je, takođe, jedno krivično delo razbojništvo. Evidentirana su dva krivična dela nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi. U 38 zaplena oduzeto je preko 4.350 grama i oko 1.130 komada droge, a najviše marihuane.

Otkrivena su tri krivična dela privrednog kriminala i prijavlјeno je više izvršilaca ove godine, odnosno u oktobru 2023. godine četiri, a jedan izvršilac u oktobru 2022. godine. Oduzeto je šest kilograma rezanog duvana i 22 paklice cigareta. Zabeležena su dva krivična dela ekološkog kriminala.

Što se tiče privrednog kriminala, krajem oktobra, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru protiv tridesetjednogodišnjeg muškarca iz Odžaka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvolјena trgovina. On se sumnjiči da je u periodu od januara do 20. septembra ove godine bez odgovarajućih dozvola nadležnih organa Republike Srbije nabavio veterinarske lekove različitih proizvođača čiji je promet ograničen i iste prodavao preko kurirskih službi fizičkim licima sa teritorije Republike Srbije i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu oko 409.700, 00 dinara.

Na području Policijske uprave u Somboru nije bilo značajnijih narušavanja javnog reda i mira. U tekućoj godini javni red i mir karakteriše manji broj izvršenih prekršaja za oko 14% i manji broj izvršilaca za oko 12%. Registrovano je 128 javnih okuplјanja sa oko 17.900 učesnika, kao i 145 obezbeđenja. Takođe, evidentirano je 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Zakona o strancima i Zakona o graničnoj kontroli.

Kada je reč o upravnim poslovima, u oktobru 2023. godine, na području Policijske uprave u Somboru uručeno je oko 1.500 ličnih karti, oko 1.000 pasoša, vozačkih dozvola oko 1.070 i više od 1.670 saobraćajnih dozvola. U poređenju sa oktobrom 2022. godine, evidentirano je oko 17% više saobraćajnih nezgoda.

Saobraćajna policija sankcionisala je:

• Više od 140 prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola, što je za oko 10% više nego prošle godine u oktobru.
• Oko 700 prekršaja prekoračenja dozvolјene brzine, u poređenju sa istim periodom prošle godine manje za oko 14%.
• U poređenju sa oktobrom 2022. godine za oko 70% više prekršaja nevezanja sigurnosnog pojasa, a oko dva puta više prekršaja upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

Zadržanih lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola je više za 40%, dok je zadržanih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci za 60% manje nego u oktobru 2022. godine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 6. do 12. novembra sproveli su akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila. Akcija je sprovodena u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). U ovoj akciji, na području Policijske uprave u Somboru, zaustavlјeno je i kontrolisano 427 teretnih vozila, a najviše je otkriveno prekršaja koji su vezani za saobraćajne znakove i pravila ponašanja vozača. Zaustavlјeno je i kontrolisano 49 autobusa, a najviše je otkriveno prekršaja prekoračenja brzine kretanja autobusa.

Izvor: Radio Dunav

Slobodno vreme

Lifestyle

Vlakna su veoma važna za redovnu defekaciju, a jedan od najboljih načina da se vlakna unose u organizam je putem hrane. ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.