četvrtak, 16 novembar 2023 05:11

20. nagrada “Stevan Sremac” biće dodeljena piscu iz Sombora

Jubilarnu 20. nagradu “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu, jednoglasnom odlukom žirija dobio je roman Lakrimarijum Aleksandra Tanurdžića iz Sombora. Nagrada će biti dodeljena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca” u Nišu.

Nagradu za najbolje prozno delo u 2022. godini, prema mišljenju žirija, Tanurdžić dobija zbog duboke ljudske drame u čijem podtekstu se nalazi suštinsko pitanje nastavka vrste, ali i gubljenja identiteta u stereotipno postavljenim društvenim normama.

Autor iz perspektive žene uspeva da obuhvati širok spektar tema i tabua o kojima se uglavnom ćuti ili se u paternalistički definisanom društvu podrazumevaju. Emotivno oblikovani iskazi, duboka povređenost u egzistenciji i polnom određenju čine ovu knjigu univerzalnom paradigmom koja otkriva dubinske aspekte naše egzistencije i niz neprijatnih istina - navodi žiri.

Za nagradu "Stevan Sremac" pristiglo je 43 knjiga, a žiri su sastavu Dejan Milutinović iz Knjaževca, Petar Arbutina i Krsta Popovski iz Beograda, uvrstio je pet dela u uži izbor.

Laureatu će nagrada biti uručena tokom manifestacije "Dani Stevana Sremca" koja se održava u Nišu svakog novembra.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok program dodele nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Izvor: juznevesti.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.