ponedeljak, 06 novembar 2023 10:43

Somborski „Galeb” u nacionalnom teatru

Beogradska premijera predstave „Galeb” Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, i produkciji Narodnog pozorišta Sombor, biće izvedena večeras od 19.30 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. U autorskom timu su i scenograf, Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur. Tu je i Duda Buržujka, kompozitorka i autorka songova, zatim Andreja Kulešević (scenski pokret) i Saša Latinović (scenski govor).

– Dugo imam želju da se bavim „Galebom” kao komedijom istražujući zašto je to podnaslov drame, s obzirom na to da se mnogi ljudi posle čitanja zapitaju zašto je Čehov to nazvao komedijom i šta je tu smešno. Ova drama mi daje prostora da preispitujem stvari koje me zanimaju kao reditelja: Gde živi žanr? Na sceni ili u glavi gledaoca?... U „Galebu” ima još nešto meni blisko i važno: to je priča o ljudima koje poznajem i koji me okružuju. Od nastanka „Galeba” prošlo je skoro 130 godina, svet se promenio na mnogo načina, ali ljudski odnosi, slabosti, karakteri: ne. Sebičnost, razmaženost, sujeta, pogrešni odabiri, velike i male strasti i traganje za ljubavlju, onom istinskom između majke i deteta, kao i ljubavnika, sve to isto i ja i svi mi danas imamo oko sebe, živimo to i sa tim ljudima, mi smo ti ljudi, primećuje Milan Nešković.

U glumačkoj ekipi su: Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.