nedelja, 05 novembar 2023 15:31

Promocija naslova Ljiljane Banović u Somboru

Promocija naslova Ljiljane Banović, biće održana u utorak, 7. novembra 2023. godine, u 18.00 časova, u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“ (sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke).

Ljiljana Banović rođena je 11. decembra 1967. godine u Novom Sadu. Školovala se u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” i na Ekonomskom fakultetu u rodnom gradu. Njena prva knjiga, Svašta nešto - i još ponešto, knjiga dečjih pesama, za koju je recenziju napisao poznati Duško Trifunović, osvojila je nagradu na konkursu Ministarstva kulture i informisanja 2004. godine. Zbirku priča Kapije i 70 razbojnika i roman Vidimo se u prethodnim životima objavila je 2017. godine. Najnoviji roman Ćutanja s Bogom objavila je ove godine u izdanju IK Nova Poetika.

Moderatorka razgovora biće Miljana Zrnić, a domaćin večeri Nataša Turkić.

Ljiljana Banović, Novosađanka, žena bez korena, kako za sebe voli da kaže, rođena je krajem 1967. godine kada je decembar još uvek bio mesec pod snegom. Nije sigurna da li ona voli promene ili promene vole nju tek, kolekcionar je početaka dočim krajeve nikako ne voli da sakuplja i rado ih usput, vetru za leđima, zaboravlja. Da ih vetar slučajno ponovo po svetu ne razduva.

Izdala je 8 knjiga od kojih je prva, zbirka dečjih pesmica, objavljena pod recenzijom dragog Duška Trifunovića. Tiraž je otkupljen od strane Ministarstva kulture i distribuiran u biblioteke širom Srbije. Jedan primerak nalazi se i u našoj Biblioteci u Somboru.

Kada su joj deca odrasla, izdaje prvi roman za mame, koji rado čitaju i tate ali i tinejdžeri. VIDIMO SE U PRETHODNIM ŽIVOTIMA brzo je doživeo drugo izdanje. Potom objavljuje zbirku kratkih priča i blog postova KAPIJE I 70 RAZBOJNIKA gde su razbojnici svi oni divni likovi, vile i viljenjaci koji nam preskaču kapije bile one otvorene ili zatvorene. Kapije su, naravno međa između dva sveta: spoljnjeg i onog mekog, unutrašnjeg kojeg pokušavamo da sačuvamo od oštrih pogleda i reči.

Usledile su 4 knjižice za decu, a potom i najnoviji roman ĆUTANJA SA BOGOM u kom se bavi gubitkom roditelja, ali gde otkriva i da se ljubav smrću ne završava. Samo se menja njen oblik i kanali komunikacije.

Teme poput sudbinskih veza, savladavanja lekcija iz prethodnih života, ponavljanje obrazaca, prevare, izdaje i narušavanje poverenja česta su tema u njenim delima.

„Lako se čita“, „Nisam mogla da ispustim iz ruku“, „Moram pročitati ponovo“, „Salajački humor Balaševića“, „Rani Koeljo“, „Eno mama čita. Plače i smeje se u isto vreme, jako je smešna“ neki su od brojnih komentara koje je primila od čitaoca. Najdraži su joj oni „Kupila bih još jednu drugarici, obavezno mi javite kad izađe sledeća“ ili „Muž mi je rekao – bolje da si sa Banovićkom došla na more, ionako je stalno čitaš.“

Videćemo da li i Somborci dele takvo mišljenje.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.