petak, 27 oktobar 2023 10:45

OD DANAS DO 23. NOVEMBRA VELIKA IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU SOMBOR Zbirka Pavla Belјanskog ponovo u Ravangradu

U Gradskom muzeju Sombor danas u 18 časova biće svečano otvorena izložba Kolekcija Pavla Belјanskog (ponovo) u Somboru.

Gradski muzej u Somboru u 2023. proslavlјa značajan jubilej: 140 godina od formiranja Istorijskog društva „Bačko-bodroške županije“, koje će prerasti u prvi somborski muzej. A važnu epizodu u toj istoriji predstavlјa otvaranje Gradskog muzeja u Somboru 27. oktobra 1945. godine, u novom prostoru, u kući Julija Lederera gde se i danas nalazi, i to upravo izložbom 67 dela iz kolekcije Pavla Belјanskog.

Otvaranje te izložbe u somborskom muzeju, kao važan događaj u istoriji srpske muzeologije, ostvareno je zahvalјujući entuzijazmu i saradnji tri prijatelјa, istaknutih ličnosti na domaćoj kulturnoj sceni: slikara Milana Konjovića, prvog direktora somborskog muzeja, književnika Velјka Petrovića, direktora Umetničkog muzeja u Beogradu (danas Narodni muzej Srbije), i velikog srpskog diplomate i filantropa Pavla Belјanskog. Dela iz njegove kolekcije bila su deo stalne postavke somborskog muzeja sve do 1952. godine, a tada se ona sele u Muzeju grada Beograda.

Reprezentativna izložba u Gradskom muzeju bila je početak javnog života zbirke Pavla Belјanskog, ali i pravo otkriće u vreme kada je estetika socijalističkog realizma zauzela negativan stav prema gotovo celokupnom stvaralaštvu prve polovine 20. veka, kao buržoaskom i dekadentnom. Somborska postavka ostaje zapamćena i kao početak procesa pretvaranja privatne kolekcije u jednu od najznačajnijih muzejskih zbirki u tadašnjoj državi jugoslovenskih naroda. Jer, diplomata će 18. novembra 1957. godine i formalno pokloniti srpskom narodu pravu antologiju umetničkih dela jugoslovenskog modernizma i na tim će temelјima nastati Spomen-zbirka Pavla Belјanskog.

Izložba Kolekcija Pavla Belјanskog (ponovo) u Somboru će obuhvatiti izbor od 27 reprezentativnih dela iz Spomen-zbirke Pavla Belјanskog umetnika poput Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Zore Petrović, Stojana Aralice, Ignjata Joba, Nedelјka Gvozdenovića, Peđe Milosavlјevića, Mila Milunovića, Jefte Perića, Ivana Radovića, Marina Tartalјe, Koste Hakmana i Marka Čelebonovića. Timskim radom dva muzeja, biće organizovani i prateći programi u vidu autorskih vođenja i edukativnih radionica za mlade. Publika će moći da pogleda izložbu do 26. novembra 2023. godine.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.