petak, 28 jul 2023 05:35

U Somboru i Novom Sadu registrovana dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji su registrovana dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila koju prenose zaraženi komarci. Obolele osobe su iz Novog Sada i Sombora i njihovo stanje je stabilno. Ekipe Ciklonizacije nastaviće večeras tretmane protiv komaraca u Novom Sadu.

Na teritoriji Grada Novog Sada sprovodi se sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca. U ovom delu godine akcija suzbijanja komaraca usmerena je na urbane ili kućne komarce koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila. Iz Novosadske „Ciklonizacije“ apeluju na građane da isprazne seksije od cveća, burad, kao i sva mesta na kojima voda može da se zadrži, jer su upravo ona izvorišta komaraca, kaže Dario Aćimović iz tog preduzeća.

Primarijus dr Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da je virus Zapadnog Nila registrovan na našim prostorima od 2012. godine. Reč je o vektorskoj zaraznoj bolesti gde su rezervoari ptice a prenosioci domaći komarci Culex pipiens. Nakon uboda zaraženog komarca, u proseku od nedelju dana do dve nedelje u 20% slučajeva moguće je da dođe do pojave simptoma i znakova bolesti koje podsećaju na grip. Simptomi su povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja i u većini slučajeva prolaze nakon sedam dana, bez ikakvih posledica. Nažalost kod 1% zaraženih razvija se teži oblik bolesti.

Naša sagovornica kaže da se u slučaju pojave simptoma građani jave izabranom lekaru koji će ih uputiti kod infektologa na dalje ispitivanje. Preporuka za građane je da izbegavaju boravak u oblastima sa velikim brojem komaraca kao što su šume, bare, močvare, stajaće vode. Ukoliko moraju da budu na otvorenom, potrebno je da nanose repelente na kožu ili da nose odeću dugih rukava i nogavica.

Iz "Batuta" je precizirano da su obolele osobe sa teritorija Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga i da su u pitanju podaci koji su do juče dostavljeni iz Nacionalne referentne laboratorije za ARBO viruse i hemoragične groznice Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

"Institut za javno zdravlje Vojvodine" saopštio je da je reč o pacijentima iz Sombora i Novog Sada. Kako se navodi, oni se nalaze na bolničkom lečenju i dobrog su opšteg stanja.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, podseća "Batut".

Period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od dva do 14 dana, a u najvećem broju slučajeva inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti.

Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica nakon pet do sedam dana.

Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv. Manje od jedan odsto inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica, navodi "Batut" i savetuje da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma treba javiti izabranom lekaru.

Kako navode, glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, "Batut" preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca, upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

Institut savetuje i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Preporučuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, ili boraviti u klimatizovanim prostorima.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.