Ovo je i zvanično 15 VRSTI VOĆA I POVRĆA SA NAJMANJE PESTICIDA, a stručnjaci otkrivaju i kako da ih PRAVILO operete da bi bili sigurni za konzumaciju

Ako vas plaše pesticidi u voću i povrću, možda će vas zanimati da saznate koje je to povrće i voće uvršteno u "Čistih 15" u 2023. godini. Rang listu voćki i povrćki sa najmanje pesticida napravila je američka "Environmental Working Group", neprofitna organizacija koja je fokusirana na kreiranje zdravije životne sredine.

Oni su ovu listu bazirali na osnovu podataka koje su prikupili testirajući na pesticide 46.000 uzoraka od 46 vrsti voća i povrća.

"Skoro 65 odsto uzoraka voća i povrća sa ovog spiska nije imalo ostatke pesticida koji se mogu otkriti", navodi se u izveštaju.

Ovo je 15 plodova sa najmanjom količinom ostataka pesticida.

Avokado
Kukuruz
Ananas
Luk
Papaja
Grašak
Špargla
Dinja
Kivi
Kupus
Pečurke
Mango
Slatki krompir (batat)
Lubenica
Šargarepa

Kako se pravilno čisti voće i povrće?

"Najbolja opcija čišćenja je jednostavno pranje voća i povrća hladnom vodom", ističe američki dijetetičar-nutricionista Karisa Galovej za "CNBC".

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuju isto to. Iako ljudi neretko koriste deterdžente ili sodu bikarbonu za čišćenje voća i povrća, ovaj zdravstveni centar ih ne preporučuje i to nije neophodno.

Pre i posle čišćenja voća i povrća, uvek treba dobro oprati ruke i očistite potencijalan pribor za pripremu kao što je nož ili daska za sečenje, prema CDC-u. Galovej objašnjava i kako treba da izgleda čišćenje voća i povrća u tri najprostija koraka:

Držite proizvode pod mlazom hladne vode u sudoperi, dobro istrljajte.

Koristite čist papirni ubrus kako biste uklonili prljavštinu sa proizvoda.

Osušite proizvode papirnim ubrusom, osim ako ne planirate odmah da ih pojedete.

CDC preporučuje i da odstranite oštećene delove ploda. Imajte na umu da se neki plodovi mogu oprati danima pre upotrebe, ali neke kao što su paradajz ili maline bolje je oprati neposredno pre konzumiranja kako biste sprečili da se brže pokvare.

Izvor: blic.rs

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.