Neobičan i neprijatan simptom da vam je visok kortizol, hormon stresa

Jedan simptom posebno govori o povećanom kortizolu, hormonu stresa u telu, a na prvi pogled se ne povezuje sa tim.

Hromon stresa kortizol vrlo je važan hormon u telu jer reguliše kako organizam reaguje na stresne situacije. Zato je i poznat kao hormon stresa, a kada nije u balansu, moguće su mnoge neželjene posledice. Jedna od njih je prilično neočekivana, a neprijatna – dlačice na bradi kod žena.

Naime, kada je u pitanju dispbalans hormona, Kušingov sindrom možda nije čest kao sindrom policističnih jajnika, ali kod žena je triput veći rizik da će ga razviti. A to je sindrom koji uzrokuje veliki nivo hormona kortizola.

Simptomi su obično te dlačice na licu, tj. na bradi, ali mogući znaci su i povećanje telesne težine, strije, modrice koje lako izlaze po koži, slabost mišića ili kostiju.

Može se pojaviti kao neželjeni efekat uzimanja određenih lekova ili ređe zbog tumora, ali i iz drugih razloga.

U svakom slučaju, neizmerno je važno obratiti se stručnjaku ako posumnjate na neki problem sa hormonima ili generalno imate neke teškoće jer što pre dobijete pravu dijagnozu i terapiju, pre ćete rešiti problem i preduprediti komplikacije.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.