Koji su najbolji kućni ljubimci za stan? Koji su najbolji kućni ljubimci za stan?

Koji su najbolji kućni ljubimci za stan?

Život u stanu ponekad sprečava ljubitelje životinja da čuvaju kućne ljubimce. Kako znati koje su životinje najbolji kucni ljubimci za stan? Ovo je dosta kompleksno pitanje i zavisi od više faktora. Jednim delom zavisi od vas i slobodnog vremena koje imate, odnosno koliko pažnje možete da posvetite ljubimcu. Međutim na izbor vrste i broja ljubimca, utiče i okolina u kojoj živite. U stambenim zgradama su ova pitanja rešena pravilima kućnog reda, naročito zbog buke koju mogu da prave pojedine životinje. Sledi lista kućnih ljubimaca koji su najbolji izbor za vaš mali dom.

Psi

Oni su najomiljeniji kucni ljubimci za stan i mogu dobro da se snađu u malom prostoru, ali samo ako odaberete pravu rasu. To znači da dobro morate da uskladite vaše životne navike sa potrebama ljubimca. Energičnije rase kao što su ovčari i slični, zahtevaju svakog dana nekoliko sati fizičke aktivnosti i zbog toga nisu pogodni za mali prostor. Ipak, bez obzira na rasu, psi su društveni i traže pažnju. Zbog toga ćete morati svakodnevno da ih šetate i mazite. Uz odgovarajuću negu i dresuru, pružiće vam bezuslovnu ljubav i biće vam najbolji prijatelji.

Mačke

Mačke su savršeni kucni ljubimci za stan i mali prostor, jer su nezavisne i manje zahtevne od pasa. Ako im obezbedite hranu, vodu i čistu korpu za spavanje, slobodno možete da ih ostavite usamljene satima. Ne treba da ih šetate kao pse i mogu da žive samo u zatvorenom prostoru. Ipak i mačake vole pažnju, kao što je maženje i četkanje. Važno je da se igraju raznovrsnim igračkama, zbog pravilnog razvoja i oslobađanja viška energije i stresa.

Neke vrsta mačaka kao što su sijamske mogu da budu veoma glasne, a veće rase tipa bengalske mačke traže više fizičke aktivnosti i interakcije.

U prvoj godini života mladunci pasa i mačaka se obavezno vakcinišu više puta, a odrasli jednom godišnje.

 

Papagaji i druge ptice

Ptice su dobar izbor za kućne ljubimce u malom stanu. Ipak mnoge vrste papagaja zahtevaju dosta interakcije i stimulacije da bi bili srećni. U suprotnom se mogu javiti problemi u ponašanju koji su posledica stresa i usamljenosti, kao što je vrištanje ili samopovređivanje. Ogledalo u kavezu će stvoriti iluziju da je tu druga ptica. Ako hoćete da vaša ptica bude srećna moraćete svakodnevno da je puštate iz kaveza da leti. Ptice su specifične jer dok jedu izbacuju ljuspice semenki van kaveza, a u periodu mitarenja odbacuju dosta perja. Zbog toga ćete morati svakodnevno da čistite prostor oko kaveza.

Ribe

Mali akvarijum sa ribom je odličan izbor za stan jer ne zauzima mnogo prostora i daje prelep vizuelni efekat. Ne morate da brinete zbog buke, niti da li imate vremena za šetnju ljubimca. Ipak, moraćete da obavljate rutinske provere kvaliteta vode, tvrdoću i PH vrednost. Postoje razlike u zahtevima za održavanje u zavisnosti od toga da li imate slatkovodnu ili morsku ribu.

Glodari (hrčak, morsko prase, činčila)

Popularani su kao kucni ljubimci za stan i decu jer su zabavni i nežni. Ne zahtevaju veliki prostor i posebnu negu. Jedine obaveze su čišćenje kaveza, hranjenje i nabavka predmeta za igru. Obavezno im obezbedite točak za vežbanje, posebno za hrčke. Važno je da imaju adekvatnu temperaturu jer lako mogu da dobiju respiratorne bolesti.

Hrčak je jedan od sitnijih glodara, dužine oko 6cm i težine svega nekoliko grama. Činčila i morsko prase su krupniji, prosečne dužine 25cm i težine oko 1kg. Od veličine ljubimca će zavisiti prostor koji morate da obezbedite za čuvanje. Dosta su živahni i dobro je da imate vertikalni kavez sa više "spratova", posebno ako živite u malom stanu. Životni vek hrčka je kratak svega 2-4 godine, morsko prase živi 5-6 godina, a činčile 15-20 godina.

Ovi mališani preko dana najčešće spavaju, a najaktivniji su noću. Zbog toga razmislite da li će vam odgovarati kao ljubimci, u slučaju da želite idealnu tišinu dok spavate.

Zečevi

Vole da žive u ograđenom malom prostoru i pogodni za čuvanje u stanovima, posebno vrste patuljastih zečeva. Kavez morate redovno da čistite zbog neprijatnih mirisa. Zubi im neprestano rastu i zbog toga morate da im obezbedite glodalice. Dosta su aktivni, vole sve da grickaju i lako mogu da pokidaju kablove i oštete nameštaj. Zbog toga ih puštajte samo uz nadzor. Žive oko 10 godina.

Reptili (gušteri, kornjače)

Gušteri i kornjače su laki za negu i zbog toga mogu da budu dobar izbor kao kucni ljubimci za stan. Ne zahtevaju veliki prostor i posebnu pažnju, pa neće patiti od anksioznosti ako malo vremena provodite u kući. Morate da im obezbedite odgovarajuću toplotu u terarijumu i posebne UVB lampe, koje simuliraju sunčevu svetlost. Ovo je važno zbog proizvodnje vitamina D, jer u suprotnom kod guštera mogu da se razviju deformiteti.

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.