Koje voće konzumirati tokom dijete?

Voće – namirnica koja na više načina blagotvorno deluje na zdravlje celog organizma. Obzirom da obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, podiže imuni sistem, reguliše rad creva i daje energiju te je stoga neizostavni i nezamenljivi deo svakodnevnog menija.

Često kada smo na dijeti dobijamo savete tipa: „Samo jedi voće i smršaćeš“ ili „Umesto večere samo jedi voće“. Ko god da vam je dao savet ove vrste, sigurno nije stručan i kompetentan, a evo i zašto: Fruktoza, voćni šećer, je monosaharid koji se kada se unosi u umerenim količinama sporije se apsorbuje od glukoze i ne dovodi do naglih oscilacija šećera u krvi, međutim, njena kalorijska vrednost je skoro identična glukozi – što praktično znači da goji isto kao i „običan“ šećer ako unesete previše, ako ubrzo to ne potrošite. Dakle, iz prethodno navedenih činjenica zaključujemo da je voće jako zdravo, ali u umerenim količinama!

Ako ste na dijeti, posebno vodite računa o vrsti koju unosite. Preporuke za unos voća na dijeti:

Grejpfrut – 40kcal na 100g. Bogat je antioksidantima, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, a neka istraživanja su pokazala da podstiče ubrzano topljenje masti. Ako vam se ne dopada ukus, možete piti sok od grejpa koji ima isti efekat.

Pomorandža – 35kcal u 100g. Sadrži veliku količinu vitamina C i vlakana što daje osećaj sitosti i čini ovu namirnicu odličnom u borbi protiv gojaznosti.

Jabuka – 45kcal na 100g. Smanjuje apetit i drži sitost, bogata polifenolima koji pozitivno utiču na zdravlje srca i smanjenje holesterola. Poželjno je jesti je sa korom, pa birajte organske, proverenog porekla.

Bobičasto voće – maline, jagode, borovnice, kupine, za šta god da se odlučite nečete pogrešiti. Oko 50kcal u 100g, prebogato je vitaminima i antioksidantima, pozitivno utiče na rad mozga i na održavanje vitke figure.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.