OPŠTINA APATIN URUČELA 107 STIPENDIJA I 9 POMOĆI U ŠKOLOVANJU OPŠTINA APATIN URUČELA 107 STIPENDIJA I 9 POMOĆI U ŠKOLOVANJU
utorak, 18 oktobar 2022 04:44

OPŠTINA APATIN URUČELA 107 STIPENDIJA I 9 POMOĆI U ŠKOLOVANJU

U velikoj sali Opštinskog kulturnog centra, upriličena je svečanost povodom uručenja ugovora o stipendiranju, kao i pomoći u školovanju učenicima srednjih škola. Sa ovom praksom se počelo prošle godine, kada je naša opština stipendirala 68 srednjoškolaca i 3 pomoći u školovanju.

Ove školske godine je interesovanje za apatinske srednje škole poraslo, a povećao se i broj učenika čiji je prosek veći od 4.60, pa je tako na desetomesečnu stipendiju u iznosu od 5000 dinara pravo ostvarilo 107 srednjoškolaca, dok je pravo na pomoć u školovanju u iznosu od 3000 dinara ostvarilo njig devetoro.

Mi smo izuzetno srećni što je broj stipendija znatno uvećan u odnosu na prošlu godinu, a takođe jedan deo učenika slabijeg ekonomskog statusa primaće pomoć u školovanju. Suština cele priče je da naši učenici ostaju u Apatinu, poručila je predsednica naše opštine Dubravka Korać.

Učenicima se obratio direktor gimanazije i stručne škole „NikolaTesla“ Milan Dražić, istakavši važnost obrazovanja i sticanja znanja koje se kroz školovanje stiče za dalji život, ali ti značaj stipendija i drugih vidova materijalne pomoći koje učenici dobijaju kao trenutni rezultat sopstvenog zalaganja.

Primer dobre prakse, učenici apatinskih srednjih škola su mogli videti kroz prezentaciju Marine Gajčin, koja je bila stipendista apatinske opštine, a danas uspešan student. Recept za garantovan uspeh ne postoji, kaže Marina, ali kada se pomnože sposobnosti, trud, uverenja i uz određenu dozu sreće, imate se čemu nadati, pod uslovom da ni jedan činilac nije jednak nuli, poručuje naša uspešna šahistkinja koja sada studira matematiku.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti