sreda, 11 maj 2022 07:19

Apatin u Nacrtu Regionalnog prostornog plana – izvanredni potencijali

Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vojvodine izradilo je Nacrt Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine (RPP APV). Apatin se u Regionalnom prostornom planu pominje na više mesta. Između ostalog, u Nacrtu RPP-a navodi se izgradnja luke, saobraćajnica itd.

Status zaštićenog područja zadržava, u periodu od 2021-2035, svakako, Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje”, ali i Spomenici prirode „Američki platan kod Sonte“, „Ginko u Apatinu“, „Divlja kruška kod Svilojeva“ i „Šuma Junaković”.

Prema Nacrtu Regionalnog prostornog plana, Apatin je kategorisan kao sekundarna kulturna tačka Vojvodine sa ozbiljnim turističkim i kulturnim potencijalima. Smešten je u treću grupu po razvijenosti (nedovoljno razvijene jedinice lokalne samouprave), među kojima su još i Kanjiža, Vrbas, Odžaci, Bečej, Opovo, Novi Bečej, Kula, Novi Kneževac, Apatin, Srbobran, Šid, Žabalj, Čoka, Kovin, Irig i Plandište. Ta područja navode se kao prioritetna u primeni mera za regionalni i ravnomerni prostorni razvoj. Potrebno je definisati nove zakonske okvire i strateška dokumenta i time stvoriti najvažnije institucionalne uslove za uspostavljanje regionalne mreže institucija (regionalne razvojne agencije, regionalne finansijske institucije i td.), koje bi predstavljale kadrovsku, organizacionu i programsku podršku svim regionima i područjima Srbije.

Nacrt posebno ističe „Gornje Podunavlje” i Banju Junaković među pet destinacija sa dominantnom letnjom ponudom u Vojvodini. Banja Junaković spada u značajnije banjske turističke centre. Destinacija „Gornje Podunavlje” je važna i za prekograničnu saradnju AP Vojvodine sa Hrvatskom i Mađarskom, u pogledu razvoja turizma u okviru postojećih i novih Euroregiona saradnje.

Dalje, u Nacrtu se navodi da Dunav, kao međunarodni plovni put, daje izvanredne mogućnosti za razvoj plovidbe, teretnog i putničkog saobraćaja, a takođe i za razvoj nautičkog turizma. U Izveštaju stoji da su poslednjih dvadesetak godina marine i pristaništa za jahte i čamce sve popularnije i na unutrašnjim vodama, kao i da pristaništa imaju organizovan vez i sigurnost plovnih objekata. Apatinsko pristanište za jahte i čamce na 1401 km Dunava se navodi kao jedno od značajnijih. Apatin spada u dunavsko-savski pojas koji ima ključni razvojni značaj za Srbiju/AP Vojvodinu i za integraciju sa zemljama Evropske unije. Prema klasifikacija luka na vodnim putevima u Apatinu je u planu međunarodna luka koja bi, kao luka od državnog značaja, bila organizaciono i operativno integrisana sa odgovarajućim logističkim centrima međunarodnog i međuregionalnog nivoa.

Apatin je na lociran i na ruti nemotornog saobraćaja, međunarodne biciklističke staze (EuroVelo – evropska mreža biciklističkih ruta) i to rute 666, uz Dunav. Za razvoj biciklističkog saobraćaja posebno su pogodna područja u zaštićenim prirodnim celinama (nacionalni park, specijalni rezervati prirode), trase napuštenih pruga i dr.

Iz svega navedenog, jasno je da je opština Apatin u Nacrtu prepoznata kao lokacija sa više različitih potencijala, ali na kojima se mora dodatno raditi kako bi dostigla određene evropske standarde.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Google ukida uslugu koju je predstavio još u oktobru 2020. godine. U pitanju je Google One VPN koji, kada je predstavlj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.