sreda, 02 mart 2022 06:19

U PETAK U GALERIJI MEANDER OTVARANJE IZLOŽBE „TRANSCEDENCIJA“

 

U petak, 4. marta, sa početkom u 19 sati, u galeriji “Meander” u Apatinu, biće otvorena izložba pod nazivom “Transcendencija”. Autorke izložbe su Sofija Bulog, Tamara Jokić i Teodora Pavković, a postavka će trajati do 17. marta.

O izložbi

Transcendencija je termin koji predstavlja prekoračivanje granica nekog područja. Međutim, kada se ovaj termin koristi u filozofiji, on podrazumeva prelaženje granice empirijskog iskustva, nešto onostrano i nadosećajno. Predstavlja prelaženje iz osećajnog u nadosećajno i apsolutno, i ono što leži izvan granica svesti.

U religiji, transcendencija se odnosi na aspekt Božje prirode i snage koja je potpuno nezavisna od materijalnog svemira i izvan je svih fizičkih zakona. Tom osobinom se suprotstavlja imanenciji, gde se kaže da je Bog u potpunosti prisutan u fizičkom svetu i tako stvorenjima dostupan na razne načine. U religioznom iskustvu, transcendencija je stanje bića koje je prevladalo ograničenja fizičkog postojanja i prema nekim definicijama postalo nezavisno od njega. To se tipično ogleda u molitvi, seansi, psihodeličnim i paranormalnim “vizijama”.

Prema rečima autorki izložbe, ideja je nastala sagledavanjem i poimanjem sveta u kome živimo i energijama koje osećamo.

“Estetika naših radova utemeljena je na likovnoj energiji koja se u punom intenzitetu prenosi na radove. U prostornim odnosima vodi se dijalog između slikanih poteza. Vodi se računa o građenju slikanih površina, o intenzitetu boja, kolorističkim interakcijama i kompozicionom kvalitetu slike. Zamisao je bila da posmatrač gledajući u delo putuje ka neodređenosti, gde će svaki pojedinac osetiti bestelesnost, izaći iz svoje ljušture i prepustiti se intuitivnom. Slike su dovedene u stanje prostornog preobražaja, uskovitlanih sila koje izazivaju izvesnu nelagodnost pred neizvesnošću šta će se dogoditi u sledećem trenutku. Oživljavanjem nekog sećanja dolazimo do stvaranja imaginarnog kosmosa. Vibracije boja stimulišu emocije i preispituju temelje čulnog doživljaja sveta”, između ostalog stoji u opisu izložbe.

O Autorima

TAMARA JOKIĆ rođena je u Beogradu, gde je završila Školu za Dizajn 2013/14. Iste godine je postal dobitnica nagrade najboljeg maturskog rada u tekstilu. Diplomirala je dizajn na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine. 2020. upisuje master na istom fakultetu, na modulu primenjeno slikarstvo i završava ga u septembru 2021. godine pod nazivom „Koherentnost savremene tapiserije u sferi monumentalnog slikarstva“. Izlagala je dva puta samostalno i na velikom broju grupnih izložbi.

 TEODORA PAVKOVIĆ je rođena u Beogradu , gde je završila osnovnu i srednju školu . 2016. godine položila je diferencijalni ispit i time stekla uslov da upiše godinu dana ranije fakultet , odnosno posle treće godine srednje škole . 2020. godine je završila osnovne studije na odseku primenjeno slikarstvo, a 2022. i na istom završila master. Osim jedne samostalne izložbe, više puta je bila deo kolektivnih postavki, a dobitnica je i nekoliko značajnih nagrada.

 SOFIJA BULOG je rođena u Boru, gde je završila Gimnaziju 2016.godine. Iste godine upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjeno slikarstvo. Diplomu osnovnih akademskih studija dobila je 2020. godine, a master akademske studije završila je na istom odseku 2021.godine. Više puta je izlagala na kolektivnim izložbama, učestvovala je nekoliko likovnih kolonija, a takođe bila je učesnik „Smart Art“ radionice 2019.godine. Dvostruki je dobitnik nagrade Miodrag Vujačić Mirski 2019. i 2020. godine za portret najviših umetničkih dometa. Nagradu Fonda Aleksandar Tomašević koja se dodeljuje za najbolji godišnji uspeh u toku treće godine studija, dobila je 2020.godine. Od 2021.godine postaje član slikarske sekcije ULUS-a.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.