sreda, 23 februar 2022 06:16

KVARTET ,,BILITIS“ I MULTIMEDIJALNI PROGRAM ,,SNEŠKO BELIĆ“ ZA NAJMLAĐE

 

U nastojanju da najmladjim sugrađanima približi svet muzike i filma, Opštinski kulturni centar priređuje multimedijalni program ,,Sneško Belić“.

To je magična priča o dečaku, DŽejmsu, koji je uoči Božića napravio sneška koji je oživeo. Krenuli su u nezaboravno putovanje nebom i postali najbolji prijatelji. Sneško je vratio dečaka kući pre izlaska sunca kada su se i oprostili. Ujutro kad se probudio, DŽejms je sišao da proveri da li mu je tu prijatelj, ali on se već bio istopio.

Uz projekciju animiranog filma, muzički sastav "Bilitis" izvodi uživo muziku komponovanu upravo za ovaj crtani film.

 KVARTET BILITIS

 Nastao je u oktobru 2014. godine. Čine ga Ksenija Bašić (flauta), Iva Majstorović (violina), Dragana Lončar (viola) i Milica Svirac (violončelo).

Kao ideja za osnivanje ovakvog kamernog sastava poslužio je klasičan gudački kvartet. Pošto su flauta i violina sličnog tonskog opsega, u tehničkom smislu je bilo izvodljivo prvu violinu zameniti flautom, koja se po boji odlično uklapa sa ostala tri gudačka instrumenta.

Pored dela komponovanih za gudački kvartet, Bilitis izvodi i kompozicije originalno pisane za njihov sastav. U našoj zemlji ne postoji ansambl ovog tipa, pa je njegovim članicama posebna čast da predstavljaju neka od najpoznatijih dela kamerne muzike na nov i kreativan način. Jedna od odlika ovog sastava jeste da je posebno orijentisan na muziku XX i XXI veka.

Sve članice Kvarteta Bilitis aktivno sviraju, u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u orkestru Camerata academica i Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Neke od njih se bave i pedagoškim radom – profesorke su na Akademiji umetnosti ili u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu. Do sada su održale niz celovečernjih koncerata u našoj zemlji, od kojih se izdvajaju nastupi na festivalu "Čaj u 8" u Kulturnom centru Ruma, koncerti u Kulturnom centru Kula, festival "Eufonija" Šid, Koncert povodom 70. rodjendana Francuskog kulturnog centra u Novom Sadu, Kulturni centar Stara Pazova, nastup u novosadskoj Sinagogi povodom stogodišnjice postojanja muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu, Kulturni centar Novi Bečej, festival "Ulični svirači" u Novom Sadu, festival moderne umetnosti "Nova" u Pančevu, a posebno se izdvaja njihov celovečernji koncert u Kulturnom centru Novog Sada, na kome su kompozicije Alekseja Igudesmana "Slike Inhibicije" i Stivena Rajha Different Trains doživele regionalnu premijeru.

Gremijem nagrađeno delo američkog minimaliste Stiva Rajha (1936), premijerno je izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos kvarteta.

Nastupile su i u okviru niza koncerata kamerne muzike u Zavodu za kulturu Vojvodine 2018. godine, sa ciljem promovisanja kamerne muzike, a za tu priliku je novosadska kompozitorka Ivana Vojnović napisala je i kompoziciju "Stream", posvećenu kvartetu "Bilitis".

Program će se održati u Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra Apatin u subotu, 26. februara 2022. godine u 11 časova. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni sat vremena pre početka programa.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.