četvrtak, 17 februar 2022 06:48

U PETAK U GALERIJI MEANDER OTVARANJE IZLOŽBE CRTEŽA MARIJE POLJAK

 

Za petak, 18. februar, sa početkom u 19 sati, zakazano je svečano otvaranje izložbe crteža pod nazivom “Zračenje”, autora Marije Poljak. Ova postavka će trajati do 3. marta.

Prema rečima umetnice, u svom radu uglavnom se bavi crtežom.

“Znajući da su osnovni elementi izražavanja u crtežu linije, fleka, šrafura i da linija može biti samostalna ili kombinovana sa drugim elementima, ja u svojim radovima istražujem odnos linije i površine, guste i lazurne, neprekinute linije naspram sitnih dinamičnih linija, uvođenjem materijalizacije i kolaža, takođe i kontrasta. Sve te elemente, stavljajući u temu čoveka kao centralne figure, u mom slučaju ženske figure”, objašnjava umetnica, koja inspiraciju za način rada i za likovna rešenja crpi iz ličnog raspoloženja i emocija, te svega drugog što je okružuje.

“Teme, ideje i potreba za eksperimentisanjem se javljaju isključivo kroz rad. Moja dela se uglavnom i najčešće bave čovekovim unutrašnjim stanjem. Figure su uvek u pokretu, teksturama ili oslikane, češće apstraktne nego realistične”, između ostalog je rekla autorka o svojim crtežima.

Marija Poljak je rođena 1998. godine u Beogradu. Diplomirani je primenjeni umetnik (odsek keramika) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na master studijama, smer slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložba u apatinskoj galeriji za ovu umetnicu će biti sedma samostalna, a takođe je učestvovala i na preko 50 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj gori, Sloveniji i Nemačkoj.

Dobitnica je dve nagrade na “IV Međunarodnom bijenalu umetničkog crteža“ i na ,,Drugom međunarodnom trijenalu autoportreta i portreta” u Smederevskoj Palanci, te pohvale za crtež na 34. Oktobarskom likovnom salonu u Kovinu.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.