ponedeljak, 14 februar 2022 07:29

Najava izgradnje pravoslavne crkve u Prigrevici

Posle dobijanja potrebnog blagoslova za građenje hrama od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog Gospodina Irineja, u prethodnim godinama, otpočeti su pripremni radovi za izradnju crkve. Idejni projekat sačinio je gospodin Sava Ristić, sin pokojnog Predraga Ristića, koji je projektovao hram Sabora Svetih apostola u Apatinu. Polovinom oktobra 2021. godine počelo je rušenje zgrada stare škole, streljane i diska. Polovinu radova u vrednosti od milion dinara finansirala je opština Apatin, dok je drugi deo radova iste vrednosti dar firme ,,Džimi-komerc” iz Prigrevice. Trenutno je Crkvena opština Apatin u procesu pribavljanja građevinske dozvole, kako bi glavni projekat hrama Svete velikomučenice Marine bio gotov, te da se pređe na izbor izvođača radova.

Prigrevica je izvanredan primer kako se narod odazvao da pomogne izgradnju svoje crkve. Za samo dva i po meseca skupljeno je preko dva miliona dinara na osnovu uplatnica, koje su podeljene meštanima. Iza ovog projekta stala je i opština Apatin, koja je i do sada pomagala pripremene radove. Lokalna samouprava je platila izradu glavnog projekta, učestvovala je u rušenju objekta stare škole i delu sredstava potrebnih za izlivanje temelja. Iz lokalne samouprave najavljuju da će nastaviti finansiranje izgradnje hrama.

U narednom periodu biće otpočeto izlivanje temelja, za koje su obezbeđena potrebna sredstva. Posle osvećenja temelja, koje će izvršiti Episkop, prelazi se na gradnju hrama i krovopokrivanje. Meštani Prigrevice se nadaju da će se sledećeg Božića služba obaviti u novosagrađenom hramu.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.