subota, 12 februar 2022 06:57

SPORTSKA HALA ĆE UBUDUĆE NOSITI NAZIV PO RADETU RATKU VEJINU

 

Ove godine, opština Apatin će obeležavanje Dana državnosti održati na platou ispred Doma kulture u 11 sati, polaganjem venaca, dok će se sećanje na našeg heroja Radeta Ratka Vejina održati u 10 sati, u sportskoj hali OŠ „Žarko Zrenjanin“ koja će nositi njegovo ime i gde će biti otkrivena spomen ploča sa njegovim imenom. Podsećamo, Rade Ratko Vejin preminuo je 28.maja 1999. godine tokom bitke na Paštriku.

Građanima će se tokom otkrivanja spomen ploče obratiti i general Stojan Konjikovac koji je 1999. godine na Paštriku obavljao dužnost komandanta Isturenog komandnog mesta u Šeh mahali (selo Planeja) na samom Paštriku, jedinice u kojoj je naš sugrađanin služio vojni rok.

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.