sreda, 09 februar 2022 07:36

ODRŽANA 16. SEDNICA, ODBORNICI PROTIV REFERENDUMA O BIONEKSU

 

Današnju, 16. sednicu SO Apatin, sasvim neočekivano, obeležila je naknadno uvrštena tačka dnevnog reda, na predlog opozicionog odbornika Perice Popića. Naime, na početku sednice, Popić je predložio da se u dnevni red ubaci donošenje odluke o održavanju referenduma o daljnjem statusu “Bioneks” doo Apatin, što je jednoglasno i prihvaćeno.

Ta tačka je ostavljena za kraj sednice, ali je izazvala i žustru raspravu odbornika, nakon koje se pristupilo glasanju. Velikom većinom, od 19 protiv i samo 4 za, odbornici su odbili predlog za raspisivanje referenduma o daljem statusu “Bioneksa”.

Obrazlažući svoj predlog, Popić se obratio odbornicima rečima da je danas kod njih “i nož i pogača” i pozvao ih da ne gledaju na stranačke direktive i to šta će im reći poverenici, već poslušaju šta im poručuju građani opštine Apatin, a to je da ne žele “Bioneks” u Apatinu, što su potvrdili i peticijom sa oko 3.000 potpisa. Popić je zatražio i ostavku predsednice opštine, i pozvao sve građane da dođu sutra u Dom kulture u 18 časova i poslušaju šta investitori iz “Bioneksa” imaju da kažu na tribini koju su organizovali.

 PREDSTAVNIK “BIONEKSA” ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM KAO IZVESTILAC

Na iznenađenje i predlagača, ali i većine odbornika, kad je ta tačka došla na red, Milan Škrbić, predsednik SO je najavio Mirka Baraća, predstavnika “Bioneksa”, dajući mu reč kao izvestiocu po toj tački dnevnog reda, dodavši da ga je on lično pozvao da prisustvuje sednici i obrati se odbornicima pre samog glasanja o raspisivanju referenduma.

-Ja sam prvi koji bi potpisao peticiju protiv spalionice i u Apatinu, i bilo gde. Mi ne planiramo nikakvu spalionicu, niti pirolizu. Ovde se radi o projektu reciklaže bezopasne plastike i proizvodnji regranulata. U zemljama EU se riciklira preko 60 odsto plastike, u Srbiji manje od 10 posto. Ceo proces se tehnološki odvija u zatvorenoj hali, u industrijskoj zoni i odgovorno tvrdim da ništa ne izlazi van toga i da nema nikakvog štetnog delovanja. Udruženju pčelara sam rekao da ćemo za svaku uginulu pčelu platiti 100 evra ukoliko se dokaže da je uginula zbog štetne emisije bilo kakvih gasova i bilo čega drugoga u našem projektu, za svaku ribu koja ugine u Dunavu, kao posledica našeg projekta, platićemo 300 evra. Predočili smo, u razgovoru sa rukovodstvom opštine, da će minimalna plata za nekvalifikovanu radnu snagu u početku biti 60.000 dinara, a kasnije i više. Firma je registrovana u Apatinu, jer želim da svi doprinosi i benefiti ostaju u Apatinu, a radi se o kompaniji koja će imati obrt kapitala veći od milion evra mesečno. Iz razloga što je došlo do manipulacije sa informacijama, deljenja flajera “Stop spalionici”, za sutra smo organizovali panel diskusiju, da razgovaramo i odgovorimo na sva pitanja, rekao je Barać.

RASPRAVA ODBORNIKA

Reagujući na njegovo izlaganje, odbornik Popić je istakao da predstavnik “Bioneksa” nije uopšte imao pravo da diskusiju, jer je po tački koju je predložio samo traženo da se raspiše referendum, insistrijaću da su građani ti koji na referendumu treba da iskažu svoju volju žele li “Bioneks” u Apatinu ili ne, na šta je predsednik SO Škrbić iskazao sumnju u validnost sprovedene peticije, rekavši da su listajući spiskove sa imenima potpisnika peticije, ustanovili da oko 200 ljudi, čija se imena tamo nalaze, zapravo i ne znaju da su potpisali peticiju”.

Na izlaganje predstavnika “Bioneksa” reagovao je i odbornik Milorad Mrđa (SRS) koji je naglasio da će pokrenuti sve raspoložive resurse da “Bioneksu” ne dozvoli da uđe u Apatin.

-Vašu fabriku ne želimo u našem gradu. Mi smo turističko mesto i sve ćemo uraditi da tako i ostane, a vama da “vidimo leđa”, istakao je Mrđa, dodavši da radikali nisu za smenu predsednice opštine, već da joj “treba pomoći”.

 U diskusiji je učestvovalo i nekoliko odbornika vladajuće koalicije, koji su, očekivano, podržali projekat “Bioneksa”.

-Svi dišemo isti vazduh i pijemo istu vodu i nećemo da podržimo nešto što ne valja. Ovo nije spalionica smeća. To je zamena teza i narod je obmanut. Ružna je poruka koju šaljemo investitorima koji dolaze u Apatin, rekao je Danijel Ajduk (SNS).

Ištvan Peter (SVM) je naglasio da je dvolično pitati narod, te da Apatin trenutno ima najveći problem što nema naroda.

-Čestitam vam što ste našli Apatin i drago mi je što novac hoćete ovde da uložite, reči su kojima se Peter obratio investitoru.

Odbornik Dušan Lončar je predložio da se odluka o referendumu odloži za sledeću sednicu SO, nakon sutrašnje tribine, što predsedavajući nije prihvatio.

Odbornicima se, potom, obratila i predsednica opštine, koja je rekla da je i ona, kao i svi, protiv spalionice smeća, ali i protiv manipulacije i odbornicima, i građanima.

-Ovo je prvi investitor od kada je izgrađena slobodna zona koji je kupio zemlju putem javnog oglasa, po procenjenoj ceni i koji je isplatio sva sredstva koja je trebalo da isplati. On je krenuo u ishodovanje potrebnih dozvola. Zbog uznemirenosti građana ja sam tražila da se pojedini tehnološki procesi još jednom ispitaju i to sam javno iznela, rekla je predsednica i primetila da su “svu ovu buku pokrenuli ljudi koji voze auta od po nekoliko desetina hiljada evra”, te da njih “zaista nije briga da li će neko imati platu od 500 ili 600 evra i da li će moći da izdržava svoju porodicu”.

-Ovo je politička borba opozicije koja traži način preko ekoloških tema, koje su izuzetno važne za sve nas, da nađe svoj prostor, a to radi na najružniji mogući način preko leđa privatnog kapitala. Dozvole daje ministarstvo, a ne opština Apatin, istakla je predsednica i zaključila da moralisanje o nečemu što i nema za cilj da zagađuje životnu sredinu može da se nazove politikanstvom, te da je čist vazduh, voda i priroda interes svih nas i da neće dozvoliti da se time manipuliše.

 OSTALE ODLUKE

Nakon ostavke Davida Nađa, na mesto člana Opštinskog veća, odbornici su izabrali Renatu Kuruc iz Sonte. Takođe su doneli odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine za prošlu godinu, usvojili Rešenje o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine opštine u Bloku 112 u Apatinu, dali saglasnost na Pravilnik o izmenama pravilnika o radu JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom “Apatin”, kao i na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaiciji poslova Centra za socijalni rad.

Doneta je i Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom “Apatin”. Odbornici su, zbog isteka mandata na koji su imenovani, usvojili rešenja o razrešenjima nekoliko v.d. direktora, a potom ih imenovali za direktore. Ivana Pavković je imenovana za direktoricu Ustanove za stručno osposobljavanje odraslih, Danijela Obradović za direktoricu Opštinskog kulturnog centra, a Nemanja Jović za direktora Turističke organizacije “Apatin”. Odbornici su, doneli i rešenje i o razrešenju člana Školskog odbora OŠ “Žarko Zrenjanin” Snežane Panković, iz reda zaposlenih i pre isteka mandata, na lični zahtev, a na njeno mesto imenovali Mirjanu Obradović.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.