sreda, 02 februar 2022 07:15

U PETAK OTVARANJE IZLOŽBE „PORTRET U DIJAGRAMU NOVOG KLASICIZMA”

U apatinskoj galeriji Meander za petak, 4. februar, sa početkom u 19 sati, zakazano je otvaranje izložbe crteža PORTRET U DIJAGRAMU “NOVOG KLASICIZMA” Aleksandra Bajunovića. Ova postavka trajaće do 17. februara.

O izložbi

“Kompleksnost umjetničkog stvaralaštva nečesto provocira ustaljena očekivanja da djelo koje nastaje u određenom vremenu, epohi ili trenutku mora da bude i vijerna slika aktuelnog prostora i temporalnosti okvira u kojem je nastalo.

Ako u tom svjetlu sagledamo ciklus slika kojim se predstavio Aleksandar Bajunović, sasvim sigurno će prethodna teza da bude neprihvaćena, a da se otvore nove mogućnosti sagledavanja „modernosti i savremenosti“ u jednom posebnom maniru kojim se umjetnik pozabavio, stvarajući neoklasični portret, baziran na likovno-umjetničkim izrazima prošlosti.

U vremenu u kojem se dešavaju turbulentni i kompleksni kontekstualni i svaki drugi istupi umjetnika (i onih koji se smatraju da to i jesu), umjetnost prepoznatljive i čitljive forme se nerijetko postavlja na trendovsku marginu, gdje se apsolutno zanemaruju likovno-umjetnički elementi kojima se ostvaruje izraz samog djela, njegova struktura i koncepcija.

Aleksandar Bajunović je svjesno „uplovio“ u magični svijet facijalnih uprizorenja, aktivirajući analitički diskurs sa svakim pojedinačnim likom koji postaje njegov protivnik u dvoboju, i gdje se otvara jedna mentalna borba između umjetnika i modela.

Bilo da je u pitanju autoportret ili portreti ljudi koji su bliski samom umjetniku, a čiji je on psiholog u bilježenju esencijalnih i karakternih „tačaka“ koji pogledom vežu posmatrača za platno, umjetnik jednostavno živi živote svojih modela kao posrednik između ljudskih energija.

Svaka rasprava o „novom“ ili „savremenom“ potpuno je bespredmetna u pokušaju valorizovanja i kritičkog ocjenjivanja ovakvih radova.

Bilo bi sasvim uputno krenuti sa jednog sasvim suprotnog pola, i umjetnost jedne od najstarijih tema – portret, na način kojim se njome bavi Bajunović, posmatrati kao jedno od umjetnikovih mogućih viđenja mijena u umjetnosti, koje uz pomoć vlastite mladanačke snage, optimizma i elana oblikuje u svijet autentičnih dnevničkih likovnih zapisa.

Dobar crtač, kolorista i psiholog, ujedinio je u svakom od odabranih portreta mnoge osobine „stare“ umjetnosti, i jedan rafinirani modus i način vlastitog promišljanja, koji izlaskom iz formi savršenog i uljepšanog portreta suprostavlja očekivanom, ponudio kao „okvir“ u kojem žive njegovi akteri.

Sve na slici Aleksandra Bajunovića je u isto vrijeme i poznato i magično. Ukupnost je jasna i uzbuđujuća, a istovremeno traži preispitivanje pojedinačnih sudbina i razloge zbog kojih je umjetnik odabrao ulogu posrednika i tumača ovjekovječenog lika, onog koji vas gleda i povlači u meta-svijet.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.