subota, 29 januar 2022 08:08

NAKON PRITISKA JAVNOSTI, ODRŽANA KONFERENCIJA NA TEMU „BIONEKSA“

 

PREDSEDNICA KORAĆ: GRADOM KRUŽE NEPROVERENE INFORMACIJE, PUŠTENE IZ ZLE NAMERE

Konferenciju za novinare sazvala je predsednica opštine Apatin, Dubravka Korać koja je odmah na početku istakla da razume zabrinutost javnosti „pogotovu kad se gradom puste neke neproverene informacije, za koje ima čak i osnovanu sumnju da pretpostavi da su puštene iz zle namere“.

Naglasila je da je razlog za održavanje ove konferencije taj da objasni građanima šta se to zaista dešava u našem gradu, šta su neki naredni koraci i pre svega da otkloni njihovu bojazan zbog takozvane izgradnje spalionice smeća „koja je zaista priča koja nema nikakve veze sa realnošću“.

KORAĆEVA: FABRIKA „BIONEKS“ DEFINITIVNO BEZ PIROLIZE

Predsednica je na današnjoj konferenciji za novinare naglasila da je jutros stavila primedbu na studiju uticaja životne sredine kompanije “Bioneks” i to u delu koji se odnosi na proces pirolize.

-Primedbu sam stavila nakon detaljnog uvida u dokumentaciju i konsultacija sa stručnjacima, verujući da će ta primedba biti usvojena.

Još je dodala da je razgovarala sa investitorom, od kog je i ranije dobila uverenja da piroliza u apatinskom pogonu nije bila u planu, a sada je definitivno isključila svaku mogućnost za to, što će biti potvrđeno kroz dalju zakonsku proceduru.

-Drago nam je što “Bioneks” nastavlja gradnju fabrike u skladu sa važećim propisima o zaštiti životne sredine i što će otvoriti nova radna mesta i zaposliti ljude u Apatinu, istakla je i dodala da je prioritet lokalne samouprave zaštita i promocija Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”.

- Podsetiću da smo prošle godine zaštitili riblji fond ovog dela toka Dunava, deo smo međunarodnog projekta Evropski Amazon, a ove godine počinjemo realizaciju gradnje ekološkog centra za posetioce rezervata na Harčašu.

Još je dodala da lokalna samouprava neće dozvoliti nikakvo ugrožavanje prirodnih bogatstava opštine Apatin, ali “ni lokalnim grupicama da dižu paniku i da se igraju politike, izmišljajući nekakav Rio Tinto u našem gradu i praveći probleme gde ih nema”.

Kako je naglasila, “takva politika je zasnovana na manipulacijama i lažima i nije u interesu građana opštine Apatin”. Još je primetila “da činjenica da niko od “njih” mesec dana nije podneo primedbe na studiju uticaja na životnu sredinu pokazuje o kakvim lažnim ekolozima se radi”.

Istakla je da je pogledala i druge pristigle primedbe na javni uvid. Jedinu pismenu primedbu do sad podnelo je Društvo pčelara “Dunav” kojem je zahvalila na sugestijama i istakla dobru saradnju sa pčelarima.

U SVOM PRIGOVORU I PREDSEDNICA IZRAZILA ZABRINUTOST ZBOG MOGUĆEG UTICAJA PIROLIZE NA ŽIVOTNU SREDINU

Na današnjoj konferenciji, predsednica je obavestila javnost da je i sama uputila pismeni prigovor, koji je danas dostavila Odeljenju za inspekcijske poslove. Zanimljivo da je i sama u tom prigovoru izrazila ozbiljnu zabrinutost u pogledu mogućeg uticaja pirolize plastike na životnu sredinu i građane.

-Smatram da je sa stavnovišta ekologije i očuvanja životne sredine veoma upitno vršenje ovog procesa u neposrednoj blizini “Gornjeg Podunavlja”, te relativnoj blizini stambenih objekata u ovom delu Apatina, jer to može da utiče na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, odnosno na životu sredinu uopšte. Primetila sam i izraženo nezadovoljstvo građana mogućnošću obavljanja ove delatnosti u opštini Apatin. Reciklaža plastike kao nesumnjivo bitna i ekološki korisna aktivnost može da se vrši i drugim, znatno prihvatljivijim metodama, koje ne utiču na životnu sredinu. Ekonomski razvoj i investicije ne smeju biti na štetu životne sredine, jer ekonomija nam ne znači ništa ako zagadimo vodu, zemljište ili vazduh. Iako nisam stručnjak za pitanje tehnoloških procesa prerade plastike, izražavam ozbiljnu sumnju u opravdanost dopuštanja obavljanja ove delatnosti investitora, predlažem da izvršite temeljnu procenu uticaja ovog postupka, te da se ne da saglasnost na ovaj deo studije o proceni uticaja na životu sredine i na obavljanje ove konkretne delatnosti, jasna je bila Koraćeva u svom prigovoru.

Koraćeva je još objasnila da je u kontaktu sa investitorima insistirala da se ne dozvoli obavljanje pirolize, da je investitor taj deo prihvatio i da sutra očekuje njegovo saopštenje, čime će se otkloniti svaka sumnja da će tako nešto u Apatinu da se radi.

Navodi koji su se našli u javnosti su, pre svega, preuranjeni i sa druge strane u cilju zastrašivanja javnosti, ocenila je Koraćeva i naglasila da svi mi živimo u istom gradu, dišemo isti vazduh, da su naše porodice ovde, tako da nećemo dozvoliti bilo kakvu ekološku katastrofu ili ekološki incident.

PITANJA NOVINARA

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednica je rekla da je na investitoru da izmeni dokumentaciju i umesto pirolize predvidi druge mogućnosti prerade plastike. Svima nam je u interesu da vazduh, voda i priroda ostanu čisti, te nema potrebe da bilo ko potpisuje peticiju, jer niko normalan ne bi dozvolio zagađenje, istakla je predsednica.

Takođe je, na predlog novinara, izrazila spremnost da učestvuje na okruglim stolovima koji bi bili organizovani na ovu temu, gde bi se omogućila direktna komunikacija sa građanima, relevantnim institucijama, predstavnicima investitora, jer, kako je naglasila “lokalna vlast nema šta da skriva”.

Pitanje da li je lokalnu samoupravu ivestitor na neki način doveo u zabludu, predsednica nije želela da komentariše, rekavši samo da on ima pravo da napravi svoj predlog elaborata, a da je na našim institucijama da ih ispitaju u skladu sa zakonskom regulativom i otklone potencijalne probleme. Dodala je i da sutra očekuje saopštenje za javnost investitora, u vezi ovih najnovijih događanja. Takođe je rekla i da je svaki investitor dobrodošao u opštinu Apatin, ali ako želi da posluje u skladu sa zakonskim normama, te da je opštini prioritet razvoj turizma i zdrava životna sredina za sve naše građane.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.