nedelja, 05 decembar 2021 07:53

REZERVNE VOJNE STAREŠINE OBELEŽILE DAN VOJNIH VETERANA

 

PRIZNANJA VOJNICIMA SA KOŠARA ACI LOVRIĆU, PEĐI MANDIĆU I POSTHUMNO, RATKU VEJINU

Povodom Dana vojnih veterana Srbije, Organizacija rezervnih vojnih starešina Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i opštinom Apatin, danas je u Apatinu organizovala Susret delegacija Organizacija rezervnih vojnih starešina iz Vojvodine. U okviru manifestacije predstavljena je knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili", autora generala Nebojše Pavkovića i kontraadmirala Boška Antića. Pre početka programa, na platou ispred Doma kulture položen je venac na spomen ploču poginulim u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Goste i sve prisutne delegacije u ime domaćina je pozdravio Željko Obradović, predsednik UO Organizacije rezervnih vojnih starešina Vojvodine, koji je govorio o istorijatu ORVS, nakon čega je vojnim veteranima čestitao njihov dan.

-Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojvske Kraljevine Srbije postalo “stari ratnik”, odnosno vojni veteran. Na današnji dan treba da se setimo i poklonimo senima slavnih srpskih vojkovođa, kao i senima svih znanih i neznanih junaka iz naše bogate ali i teške istorije, propraćene brojnim bitkama i borbama, za trajanje i opstajanje na našim vekovnim ognjištima, rekao je Obradović.

U drugom delu programa predstavljena je knjiga generala Pavkovića i Antića “Košare i Paštrik – srpski Termopili”.

-Ova knjiga govori o borbama iz moderne istorije – samog krata 20. veka. Knjiga na simboličan način povezuje vojnike koji su se borili na karauli Košare i planini Paštrik sa antičkim vojnicima – Leonidom i njegovim hrabrim Spartancima. Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana. Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini na samo 200 m od državne granice sa Albanijom. Knjiga je zasnovana na istinitim događajima ispričanim od strane preživelih heroja i nastala je u znak sećanja na one koji se sa Košara nisu vratili, a to je 108 poginulih pripadnika Vojske i oko 150 ranjenih, rekao je Obradović.

Na poslednjoj stranici korica je zapisano da su Košare i Paštrik srpski Termopili, a srpske Leonide su slavni komandanti general-pukovnik Nebojša Pavković, komandant Treće armije, general-potpukovnik Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, pukovnik Dragan Živanović, komandant 125. motorizovane brigade, pukovnik Božidar Delić, komandant 149. motorizovane brigade... Uz njih su srpski Spartanci: članovi komandi, komandanti bataljona – komandiri četa i vodova, a najveći junaci su vojnici i dobrovoljci koji su kao jedan branili stopu po stopu otadžbine, vođeni rečima junaka Tibora Cerne: “Za ovu zemlju vredi poginuti” i pukovnika Delića: “Nema nazad, iza je Srbija!”

U knjizi su prikazani svi poginuli junaci, među kojima su i naš sugrađanin Rade – Ratko Vejin, koji je poginuo u rejonu karaule Liken, kao i apatinski zet Zaim Ibra.

O knjizi je govorio i jedan od njenih autora, kontraadmiral Boško Antić. Prisutnima se obratio i konsultatnt knjige, brigadni general Stojan Konjikovac, ratni načelnik štaba legendarne 549. motorizovane brigade.

Svojih ratnih dana provedenih na Košarama i Paštriku prisetio se tada mladi vojnik, naš sugrađanin Aleksandar Lovrić.

Tadašnjim mladim vojnicima sa Košara, našim sugrađanima Aleksandru Lovriću i Peđi Mandiću, te ocu poginulog Radeta-Ratka Vejina, uručena su priznanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije i po primerak knjige “Košare i Paštrik – srpski Termopili”.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali i predsednica opštine Apatin Dubravka Korać sa saradnicima, komandant Rečne flotile, kapetan bojnog broda Zoran Marković, komandant 1. Centra za obuku VS, pukovnik Lazar Ostojić, predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Jovo Baroščević i predstavnici brojnih organizacija, udruženja i partija. U programu su učestvovali Gradski hor “Jedinstvo”, glumac Narodnog pozorišta iz Sombora, Pero Stojančević i ženska pevačka grupa “Etna” KUD-a “Carza”.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.