subota, 04 decembar 2021 07:32

UDRUŽENJE DOBROČINITELJA “MALI PRINC” OBELEŽILO DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

 

RADIONICA “SVET PO MERI SVIH NAS”

Održavanjem radionice za svoje članove, novoformirano Udruženje dobročinitelja “Mali princ” iz Apatina obeležilo je 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Cilj obeležavanja je da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

-Udruženje dobročinitelja „Mali princ“ nastalo je 5. oktobra ove godine, kao nevladino, dobrovoljno, neprofitno udruženje građana, sa ciljem podrške oboleloj deci, osobama sa invaliditetom i retkim bolestima, te socijalno ugroženim kategorijama, kao i radi unapređenja prava i položaja osoba sa invaliditetom i podrške njihovim porodicama. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom rešili smo da obeležimo radionicom „Svet po meri svih nas“, na kojoj, kroz igru i druženje, roditelji i deca, kako sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama, tako i ona tipična, iskazuju svoju kreativnost u različitim likovnim tehnikama. Sva mala umetnička dela nastala na radionici, biće deo prodajno-izložbene postavke na humanitarnom koncertu koji planiramo za petak, 17. decembar, u Centru kulture PIK, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, kaže Jelena Kosanović, ispred Udruženja, te zahvalila svima koji su ih podržali.

Prema rečima Aleksandre Marić, predsednice UD “Mali princ”, iako mlado, ovo udruženje već broji pedesetak aktivnih članova.

-Kao predsednica Udruženja, moram da priznam da sam veoma ponosna na činjenicu da smo za nepuna dva meseca od osnivanja stekli brojna prijateljstva, te danas imamo već oko pedeset članova. Očekuje nas dug put do krajnjih ciljeva koje smo sebi zacrtali, sigurna sam i mnogo izazova, ali spremni smo da se uhvatimo u koštac sa njima. Današnju radionicu organizujemo sa ciljem podizanja svesti o važnosti inkluzije i prednostima koje se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života, istakla je Aleksandra Marić.

Ona se zahvalila GKUD-u „Dunav“ koji im je ustupilo prostorije za ovu, ali i prethodnu radionicu, kao i lokalnoj samoupravi koja im je obezbedila prostorije za rad Udruženja, a koje tek treba da se renoviraju, uz pomoć donatora.

Predsednica UD “Mali princ” pozvala je sve ljude dobre volje da im se pridruže i postanu deo njihovog udruženja.

-Svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju putem mejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem fejsbuk stranice UD “Mali princ” Apatin (na ćirilici), na kojoj se možete informisati o svim aktivnostima Udruženja. Iako se svakodnevno suočavamo sa diskriminacijom, nezaposlenošću, siromaštvom, te socijalnom isključenošću, osobe sa invaliditetom ne odustaju od borbe za unapređenje svog položaja i dostojanstven život, zaključila je predsednica Udruženja, Aleksandra Marić.

izvor:apatisnkenovine.rs

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...