subota, 20 novembar 2021 07:37

DANAS OTVARANJE IZLOŽBE „GRAFIKA ČOVEKA“ AUTORA MIROSLAVA SAVKOVA

 

Danas, u galeriji Meander, sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba grafika pod nazivom "Grafika čoveka" autora Miroslava Savkova, a izložba će trajati do 2. decembra.

O IZLOŽBI

Miroslav Savkov stvaralački postupak započinje prikupljanjem odbačenih materijala iz svoje okoline. Time posredno ukazuje na trend uvećanja robe koja je neupotrebljiva ili je odbačena zbog demodiranja. Posmatraču skreće pažnju na uticaj savremenog potrošačkog društva na životnu sredinu. Koristi najpre metal: lim, najrzličitije tipove rešetki, istrošen kuhinjski pribor, odbačene poklopce konzervi, dotrajale zupčanike, pohabane ploče, islužene delove uređaja za domaćinstvo, čak i polupane saobraćajne znakove i kovanice. Kao da dovodi u pitanje prekomernu proizvodnju materijalnih dobara procesom automatizacije nalik švajcarskom skulptoru Žanu Tengliju. Zatim drvo, karton, plastiku, štampana električna kola kojih ima podosta u poslednje vreme zbog obilja zastarelih android telefona, računara, televizora... Međutim, Savkov ne okrivljuje robotizaciju i zatrpavanje trgovinskih centara proizvodima niti same potrošače već naprosto svedoči preovlađujućoj pojavi globalnog društva nadajući se da njegova umetnost može delovati na osvešćenje gledalaca.

Stvaralački proces nastavlja slaganjem presovanog otpada u matricu za svoje grafike dodelivši mu novi kontekst. Neočekivano mu polazi za rukom da iskorišćene materijale likovno obradi i oplemeni. Oživljava ostavljene predmete poput umetnosti readymade-a. Grafičkim alatom i biranim bojama, prethodno isečene i spljoštene delove, preobražava u sugestivne likove. Preoblikuje ih u “portrete kao ogledalo naše stvarnosti” – kako sam kaže. Ni istrošeni industrijski predmeti nisu nemi. Tragovi upotrebe se obraćaju svojim jezikom koji umetnik pokušava da protumači.

Udubljenja, poderotine, urezi, pukotine, tekstura, žigovi proizvoda ili delovi natpisa etikete vode u vreme kada su nastali ovi tragovi. Nadalje, Savkov znalački rukuje suvom iglom, dletom, šmirglom, čekićem, oslobađući lični izraz.

Otiskuje osobite ljude, koji čas podsećaju na likove iz snova i mašte, čas na groteskno izdeformisane portrete nevinih stradalnika, čas na dobroćudne samodovoljne karikaturalne osobe. Kao da time nagoveštava da je vitalnost duhovnog bića jača od svih razarajućih spoljašnjih sila kojima se inteligentno ruga. Ne dotičući belinu papira na grafici izvan čoveka, koji je uvek postavljen u središtu, ističe pritvorenost i nesaglasnost subjekta sa svetom, što ponekad naglašava koristeći crnu za konture.Grafike duboke štampe i kolografija svedoče bogatu nadrealističku, ekspresionističku i art brut prirodu Miroslava Savkova. Milan Manić, samostalni umetnik, Pančevo 2021.

O AUTORU

MIROSLAV SAVKOV
Rođen 1953. godine u Sakulama.
Likovno se formira samostalno. Član je SULUV-a od 1990. godine.
Kolektivno izlaže od 1985, skulpturu i grafiku od 2002. godine.
Do sada je izlagao na 450 kolektivnih izložbi u zemlji i 75 puta u inostranstvu.
Učestvovao u radu 25 likovnih kolonija, a za svoj rad je do sada dobio 20 nagrada i priznanja.

Poslednju nagradu je dobio za grafiku pod nazivom „NO 9“ na Međunarodnoj izložbi „Ex Libris“ 2021. koja se održava u okviru Festivala kratke forme Potpis“ u organizaciji OKC Apatin, te je organizator tim povodom odlučio da autoru priredi samostalnu izložbu u Galeriji „Meander“.

Autor se na ovoj izložbi predstavlja serijom grafika pod nazivom „Grafika čoveka“, koja je ujedno i njegova 26. samostalna izložba.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.