Zavičajni turizam u Apatinu: Spomenici od kulturno-istorijske i umetničke vrednosti Zavičajni turizam u Apatinu
utorak, 09 jun 2020 05:46

Zavičajni turizam u Apatinu: Spomenici od kulturno-istorijske i umetničke vrednosti

Zavičajni turizam je daleko popularniji u svetu, a kod nas tek u povoju. Uz ostale sadržaje, koje nude Apatin i Sombor, u ponudi su i obilasci spomenika i spomen ploča znamenitih ličnosti poput čuvenih slikara Save Stojkova i Milana Konjovića ili prosvetitelja Avrama Mrazovića i pesnika Laze Kostića, kapele i mauzoleji znamenitih plemićkih industrijskih nemačkih apatinskih porodica, kao i vojskovođa Prvog i Drugog svetkog rata. Ekipa RTV –a istraživala je šta sve nude ovakvi oblici turizma.

U Somboru su grobovi jugoslovenskih, sovjetskih i bugarskih boraca, ali vojskovođa drugih i istaknutih pojedinaca poput slikara Milana Konjovića, srpskog prosvetitelja Avrama Mrazovića, koji je bio i senator slobodnog i kraljevskog grada Sombora, pesnika Laze Kostića i mnogih drugih. Turistički obilasci su prilika da se otkrije zanimljiva priča o njihovom životu i na taj način ožive sećanja na ljude koji su doprinosili ugledu zemlje i društva.

“Ko dođe u Sombor i ima nameru da poseti značajne kulturno istorijske spomenike obavezno preporučujem da dođe ovde i da pored ovog groblja boraca Crvene armije poseti i ono posvećeno vojnicima NOB-a. Pravoslavno groblje je odmah tu pored na kojem su sahranjeni velikani, kao što je Milan Konjović slikar ili kao što je Laza Kostić pesnik....”, saopštio je prof. dr Stojan Berber, istoričar medicine.

“Nalazimo se na najvećem pravoslavnom groblju, gde imamo najviše poznatih ličnosti. Naravno i na drugim grobljima ih ima, ali u manjem broju. Obišli smo prvo slikare, ali smo i grobove čuvenih sportista, među kojima je Bata Anđelković, nekadašnjeg reprezentativca Kraljevine SHS, koji je igrao za čuveni BSK, ali i za Jugoslaviju. Od heroja, tu je spomenik majora Velikog rata Nikole Ilića – Bajke”, kazao je Slobodan Stevančev, izvršni direktor JKP Prostor Sombor.

“To je jedan vid turizma, koji je u zadnje vreme postao prepoznatljiv po inostranstvu, ali i kod nas postaje sve zastupljeniji”, izjavio je Đuro Todorić, direktor TO Sombor.

Gradski muzej Sombor čuva bogatu arheološku zbirku.

“Na stalnoj postavci imamo jedan grob, koji je otkriven na lokalitetu kod Bača, a koji je jako zanimljiv i interesantan zato što pokazuje čoveka, sahranjenog muža i ženu iz perioda 6060 godine pre naše ere”, rekla je Viktorija Uzelac, kustos arheolog, Srednji vek i numizmatika.

Istoričari ocenjuju da je značaj groblja u turističke svrhe velik, naročito ako su dobro sačuvana, poput onih u Apatinu.

“Već dugo se bavimo vođejnem tura po našim grobljima, jer su izuzetno interesantna. Pre svega su to spomenici raznih bogatih industrijskih apatinskih porodica, koje su nekada bile veoma značajne, poput porodica Vanjdl, Špajzer, Majer, Fernbah. Imamo i veoma značajne spomenike raznih poznatih ličnosti, kao što su porodica Abraham, koja je dala svetski poznatog kompozitora Pala Abrahama, zatim arhitekata i umetnika”, saopštio je Boris Mašić, istoričar i kustos crkvenog Muzeja podunavskih Nemaca.

Do sada su spomenike obilazile đačke ekskurzije ili turistički - podunavske Švabe, a nadležni su spremni za sledeće posete.

Izvor: RTV

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...