subota, 08 maj 2021 21:13

ВОЗАЧ МОТОРНИХ ВОЗИЛА -ОД ЈЕСЕНИ НОВИ АТРАКТИВАН СМЕР У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ

У дугој традицији Техничке школе са Домом ученика базирали су се на образовање занатских профила пре свега металске струке, али су из ње изашле и многе генерације са дипломама заната из текстилне и кожарске струке, или у новије време – кувара и конобара. Многи њени ђаци који су стекли звања четвртог степена стручне спреме су […]

The post ВОЗАЧ МОТОРНИХ ВОЗИЛА -ОД ЈЕСЕНИ НОВИ АТРАКТИВАН СМЕР У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ appeared first on Radio Dunav.


У дугој традицији Техничке школе са Домом ученика базирали су се на образовање занатских профила пре свега металске струке, али су из ње изашле и многе генерације са дипломама заната из текстилне и кожарске струке, или у новије време – кувара и конобара. Многи њени ђаци који су стекли звања четвртог степена стручне спреме су професори на факултетима, докторанти, инжењери по целом свету на које су, у овој школкој установи, поносни. Генерације добрих мајстора разних заната доказују да Техничка школа деценијама ученицима пружа висок квалитет наставе.

Локална самоуправа је за наредну годину обезбедила пакет подршке и помоћи не само школама, него и ђацима и њиховим родитељима, за који се надамо да ће значајно помоћи свима. То су стипендије за одличне ученике у износу од 5.000 динара. Двадесет ђака ће добити бесплатан боравак у Дому ученика. Подршку ће добити и ђаци из социјално угрожених категорија. Новина је и да ученици који су ове године уписали нашу школу а нису били одлични, имају шансу да ако остваре одличан успех могу се пријавити за средства помоћи у другој години, каже Недељко Шарац, директор Техничке школе са Домом ученика Апатин.

ОД ЈЕСЕНИ НОВИ СМЕР – ВОЗАЧ МОТОРНОГ ВОЗИЛА

Пред престојећи упис за нову школску годину Техничка школа се труди да малим матурантима понуди атрактивна занимања. Број слободних места за упис ученика у школској 2021/22. години је 90 ученика за сва три смера која ће школа образовати, по 30 ученика у сваком одељењу, док капацитет Дома за ученике  омогућава боравак нешто више од 100 ученика за школовање у апатинским средњим школама.

Смер ЦНЦ техничара је атрактиван и ђацима омогућује леп занат али и добру основу за даље студирање.  Од нове школске 2021/22. године наша школа ће будућим средњошколцима понудити нови смер – возача моторног возила. За обуку ћемо ангажовати инструкторе из Средње саобраћајне школе Сомбор или из неке од ауто-школа наше општине, већ према договору који будемо постигли. Школовање ће трајати три године а ученици ће на завршетку добити потврде о положеној обуци и обављеној вожњи за возача са Б и Ц категорије. Ученици за време школовања неће имати довољно година да добију и возачку дозволу, него ће након матурирања, уз потврду коју ће добити, извадити лекарско уверење и возачку дозволу. Уштеда коју ће на овај начин остварити за полагање ове две категорије возача је око 250.000 динара, што је за данашње услове значајно, рекао је директор Шарац.

Он је додао да школа има планове и за наредне године шта може да реализује и понуди, а да је заиста потребно код нас или у округу, да би ученицима омогућили школовање.

Техничка школа је савремено опремљена, а недавно су стару расвету заменили новом лед.

– То ће нам осварити значајне уштеде у утрошку електричне енергије. Средства смо добили од Покрајинског секретаријата за енергетику, а део је покрила локална самоуправа. Заменили смо расвету у школској згради и спортској хали. Аплицирамо на много конкурса, интезивно радимо да се квалитет боравка и потребне опреме подигне на већи ниво како би ученици имали квалитетну услугу. Располажемо са фитнес центром, спортском халом са отвореним тернима за одбојку, кошарку, мали и велики фудбал. У школи тренутно имамо 7 одељења, односно 162 ђака у све четири године. У Дому бораве деца из целе Војвдине, тренутно њих 28, што је мало у односу на капацитет смештаја. Када оспособимо до краја трећи спрат могли би примити 136 ученика, рекао је директор  Техничке школе.

Захваљујући предусретљивости наставног особља план и програм је у великој мери реализован квалитено и за време трајања пандемије.

– Онлајн настава није до сада имала праксу код нас, али смо се брзо организовали. Ово је све за нас било ново искуство, али се наставно особље снашло и било доступно 24 сата путем апликација ученицима за сва питања и потребну помоћ око наставног градива, додао је директор Недељко Шарац.

The post ВОЗАЧ МОТОРНИХ ВОЗИЛА -ОД ЈЕСЕНИ НОВИ АТРАКТИВАН СМЕР У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.