četvrtak, 14 januar 2021 07:57

Apatin u projektu koji povezuje 12 projektnih partnera s područja rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

»Responsible Green Destination Amazon of Europe« je projekat koji povezuje 12 projektnih partnera s područja TBR MDD – prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, najvećeg i najočuvanijeg rečnog sistema u Srednjoj Evropi s ciljem postavljanja temelja održivog turizma.

Opština Apatin, Srbija – »Responsible Green Destination Amazon of Europe« - Odgovorna zelena destinacija Evropski Amazon se sastoji od ključnih aktera sa područja 12 regija i 5 zemalja, čineći mrežu koja će povezati visokokvalifikovane pojedince i sposobne organizacije, stvarajući poboljšano povoljno okruženje za funkcionisanje prekogranične destinacije Evropski Amazon, za sprovođenje zajedničke strategije, nudeći visokokvalitetne usluge međunarodnim posetiocima i zelena radna mesta s visokom dodanom vrednošću za stanovnike u degradiranim, uglavnom ruralnim područjima.

Po potvrđivanju modela transnacionalne zelene destinacije, oni će se graditi na postojećoj mreži zaštićenih područja (Coop MDD projekat) i ograničene mreže razvojnih aktera u biciklističkom turizmu (Projekat biciklističke rute »Evropski Amazon«).

Destinacija Evropski Amazon postaće zajedničko i integrisano rešenje za održivi turizam, uključujući model uticaja turizma na zelenu destinaciju, kombinijući socijalne i tehnološke inovacije, zajedničku strategiju i model upravljanja destinacijom, zajedničke vodeće turističke proizvode koji povezuju vrhunska iskustva uz reke: rečna staza, staze za planinarenje, AoE iskustva, validacija modela u 2 transnacionalna pilot područja i osposobljavanje pružaoca usluga za odgovorno zeleno odredište.

Projekat će doneti mogućnosti održivog razvoja za upravljanje raznolikošću prirodne i kulturne baštine i resursa na području Evropskog Amazona – AoE, sa lokalnog na transnacionalni nivo, a istovremeno omogućiti jedinstvena iskustva međunarodnim posetiocima.

Projektni partneri

- Iskriva, institut za razvoj lokalnih potencijala

- Arctur Ltd.

- Opština Velika Polana

- West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd.

- CROST Regional Development Nonprofit Ltd.

- Turistička zajednica međimurske Županije

- Osiječko-Baranjska Županija

- Udruženje za zaštitu prirode i životne sredine Zeleni Osijek

- Koprivničko-Križevačka Županija

- Varaždinska Županija

- Trail Angels GmbH

- 8 Gradova

- Opština Apatin

- Grad Sombor

Pridruženi partneri

- Ministarstvo turizma R Hrvatske

- Centar za razvoj aktivnog i eko turizma, Mađarska

- World Wide Fund for Nature Austria - WWF Austria

- Zala Okrug, Mađarska

- Somogy Okrug, Mađarska

- Baranya Okrug, Mađarska

- Turistika zajednica Virovitičko-podravske Županije

- Turistička zajednica Osječko-Baranjske Županije

- Turistička zajednica Varaždinske Županije

- Javna ustanova Kopački rit park prirode

- Slovenačka nacionalna komisija za UNESCO

- Slovenačka turistička organizacija

- Turistička zajednica Slovenije

- Thermenland Süd- & Oststeiermark Marketing GmbH

- Turistička zajednica Centralna Podravina.


INFORMACIJE O PROJEKTU

Responsible Green Destination Amazon of Europe

projekat je sufinansiran kroz Dunavski transnacionalni program Evropske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekat je započeo 1. jula 2020. i traje do 31. decembra 2022. Ukupni budžet projekta je 2.195.000,00 €, podeljen između 12 punopravnih partnera.

Contact: Urška Dolinar, project manager, Iskriva, Institute for Development of Local Potentials, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ispred opštine Apatin Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Project website: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/amazing-aoe

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.