Apatin: Festival "Potpis" od četvrtka kreće po peti put Apatin: Festival "Potpis" od četvrtka kreće po peti put
ponedeljak, 09 novembar 2020 04:06

Apatin: Festival "Potpis" od četvrtka kreće po peti put

Bogat i raznovrstan program, uz besplatan ulaz, apatinska publika može da očekuje od četrtka 12.11.2020. u okviru petog po redu festivala „Potpis“.

„ŽUĆKO- PRIČA O RADIVOJU KORAĆU“

Film o jednom čoveku, njegovoj fenomenalnoj sportskoj karijeri, ali i fascinantnoj ličnosti. Istovremeno, ovo je priča o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji, koja se tih 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela otvarati prema Zapadu preko sporta, muzike, filma i mode. Upravo to vreme, svojim životom, karijerom i svim onim što je predstavljao, obeležio je i Radivoje Korać – Žućko.

Da ništa vezano za ličnost i karijeru Žućka nije preuveličano, govore i neosporni podaci. „Mašina za davanje koševa“, „Kreativac, genijalac, koji u igri uvek nalazi rešenje“, „Prva prava medijska ličnost iz košarke“, „Igrač koga je bilo nemoguće čuvati jedan na jedan“ samo su neki od novinskih naslova iz tadašnje domaće i strane štampe, koji su govorili o Koraću.

Režija: Gordan Matić
Scenario: Gordan Matić
Uloge: Vladimir Aleksić, Katarina Radivojević, Tihomir Stanić, Voja Brajović, Tamara Krcunović
Naratori: Aleksandar Saša Đorđević, Milenko Tepić
Sagovornici: Borislav Stanković, Ranko Žeravić, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić, Ivo Daneu, Boris Kristančić, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Francesco Varotto, Giuseppe Stefanelli, Pedro Ferrandiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk, Dragan Glišić, Ljiljana Dragović, Zoran Petrović, Velibor Belević

Četvrtak 12.11.2020.godine, Velika sala, 19 časova, ulaz besplatan

DUO BRDARIĆ

Nebojša i Bojana Brdarić su brat i sestra koji se od detinjstva bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Od 2001. godine počinju sa zajedničkim nastupima na raznim manifestacijama, koncertima i festivalima. 2004. godine se po prvi put pojavljuju u emisiji ''Jeka'' , nakon čega, sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a snimaju trajne snimke za Radio Beograd. Pored samostalnih nastupa kao duet, nastupali su i kao članovi sastava ''Stupovi'', ''Zanovet'' i ''Zlatopis'', kao i sa mnogobrojnim priznatim muzičarima, kako iz etno sveta, tako i iz drugih muzičkih branši (Ljuba Ninković, Ljubiša Pavković, Vasilisa, Pavle Aksentijević, Narodni orkestar RTS-a itd).

godine dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obrađivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa. Iste godine počinju snimanje prvog albuma pod nazivom ''Nasleđe'' koji je izdat u februaru 2018. godine. Trenutno snimaju drugi studijski album koji će biti izdat početkom 2021. godine.
Petak, 13.11.2020.godine, Velika sala, 19 časova, ulaz je besplatan.

UBIĆU SE, MAJKE MI

Predstava koja opisuje sudbinu žene koja se nalazi na životnoj prekretnici vodeći publiku kroz smešne i teške situacije, bolje i gore dane, kroz život u njegovoj srži ostavljajući ipak nadu i optimizam kao jedini mogući izlaz iz svih nedoumica koje nam se nameću.

Stojanka je obična žena iz unutrašnjosti, žena sa svakidašnjim problemima koja i pored svega nikada nije odustala od želje da postane uspešna, ne birajući sredstva ni okolnosti. Ta odlučnost i spremnost na podnošenje žrtve zarad uspeha nikada nisu gurnule u stranu njenu iskonsku potrebu da kroz život, bez obzira na sve, korača uzdignute glave. Ova, na momente urnebesna komedija, ispričana u je u ispovednom obliku kroz monolog.

Igra: Jovana Petronijević
Tekst: Saša Simonović
Režija: Katarina Mitrović-Janković
Ton: Tošo Trnić
Mikser tona: Danijel Jovanović
Aranžman: Dragoslav Tanasković- Trnda
Of: Jovan Desnica, Katarina Mitrović- Janković
Korišćena muzika i tekst pesme „Glas“ grupe „Ničim izazvan“

Subota, 14.11.2020.godine, Velika sala, 19 časova, ulaz besplatan

 GALERIJA MEANDER APATIN

petak, 13. oktobar 2020. godine u 18 časova i 30 minuta

 MEĐUNARODNA IZLOŽBA EX LIBRIS-A

 U okviru petog Festivala kratke forme „Potpis“ Kulturnog centra Apatin priređuje se EX LIBRIS međunarodna izložba od 145 radova od 39 autora iz Tajlanda, Norveške, Nemačke, Amerike, Crne Gore, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, BIH, Meksika, Argentine, Turske, Češke, Grčke i Srbije.

Prema propozicijama konkursa autori su poslali svoje radove na dve teme, prva „Buđenje“ i druga tema je slobodna.

Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije Ex Libris se razvio u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za način likovnog izražavanja u malom formatu. Danas je Ex Libris veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata i obrade na računaru i digitalne štampe. Ex Libris je više od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva.

Ovom izložbom postojeća kolekcija sada broji 1044 Ex Libris-a.

Izložba traje do 3. decembra.

Broj mesta je ograničen u skladu s preporučenim merama Vlade Republike Srbije. Molimo cenjenu publiku da poštuju mere zaštite.

Opštinski kulturni centar će, u okviru 5. Festivala kratke forme „Potpis“, 11. put dodeliti Nagradu „Miodrag Borisavljević“, za najbolju kratku priču.

Na konkurs je pristiglo 144 priče iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Rumunije.

Ovogodišnji selektor Muharem Bazdulj, književnik iz Travnika, koji živi i radi u Beogradu, doneo sledeću odluku:

Nagrada „Miodrag Borisavljević“ za 2020. godinu pripada Mladenu Živkoviću iz Sombora koji je na konkurs poslao priču „Najbolji drugovi“ pod šifrom „Sirijus“.

U najužem izboru se našlo još pet priča:

„Nepremostive razlike“ (šifra: Flame) Snežana Gnjidić, Beograd-Stari grad
„Izgubljene odrednice“ (šifra: Ilirios) Miloš Mihailović, Sombor
„Rumunka“ (šifra:Verovšek) Veronika Veljić, Smederevska Palanka
„Sto“ (šifra: Maja) Dragoslav Đurović, Vrnjačka Banja
„Praznik“ (šifra: Mandragora) Mladen Milosavljević, Beograd-Mirijevo

Dodela Nagrade će biti upriličena u Maloj sali Kulturnog centra. u četvrtak 12. novembra 2020. godine sa početkom u 18 časova.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.