Apatinska policija u kontroli ilegalnih kampova za migrante na Dunavu Apatinska policija u kontroli ilegalnih kampova za migrante na Dunavu
utorak, 03 novembar 2020 06:46

Apatinska policija u kontroli ilegalnih kampova za migrante na Dunavu

Kao što je i najavljeno nakon prošlonedeljne akcije izmeštanja migranata u Somboru, pojačana kontrola kretanja lica koja ilegalno borave van Centara za prihvat, nastavljena je i u našoj opštini.

U opsežnoj akciji koja je prošle sedmice izvedena u Apatinu na priobalnom terenu Dunava, „Staklara“ i „Titov dvorac“, uklonjeno je više kampova u kojima su migranti boravili.

Pored apatinske policije u kontroli ovih terena učestvovali su i pripadnici Granične policije i JP „Vojvodinašume“ koji su „češljali“ teren i mesta na kojima su prema prijavama građana prethodnih dana viđana lica sa Bliskog istoka.

Kontrola je obavljena i na objektima koji se bave izdavanjem ležaja. U njima su evidentirane četiri osobe iz Libije koje u Apatinu borave više od deset dana. Kako Dunav saznaje za njih je utvrđeno da imaju prijavljen boravak, odnosno da su registrovani u prihvatnom centru u Kikindi te da im je prostor u Apatinu iznajmljen na korišćenje.

Iz policije najavljuju nastavak ovih akcija.

KROZ SRBIJU IDU NAJBRŽE ŠTO MOGU

Za većinu migranata boravak u Srbiji i Apatinu samo je jedna od etapa na putu ka nekom boljem životu. Na takozvanoj Balkanskoj ruti na kojoj se nalazi naša zemlja a kojom migranti putuju ka zapadnoj Evropi, od 2015. godine samo 300 osoba je podnelo zahtev za azilom. Do danas su odobrena tek 24 ovakva zahteva. Republika Srbija ne isplaćuje novac migrantima. Reč je o sredstvima koja dolaze iz Evropske unije i drugih stranih donacija i ona su u rasponu su od 3.000 dinara za samce i maloletnike bez pratnje do 12.000 za porodicu sa više od petoro dece.

Granični pojas naše opštine sa Hrvatskom, migrantima je interesantan za ulazak u Evropsku uniju čime se na ovo područje i lokalno stanovništvo vrši pritisak.

Dobri odnosi meštana i migranata čini se da su odavno prošli.

Česte provale u vikendice, krađe čamaca, uništavanje košnica poslednje dve godine doveli su do toga da lokalno stanovništvo gubi strpljenje i razumevanje prema izbeglicama.

Situacija je poslednju godinu eskalirala do te mere da se organizuju protesti a pojedinci u nameri da migrante odvrate od mesta u kojem žive uzimaju zakon u svoje ruke. Takav primer je i nedavno zaustavljanje taksi vozila sa migrantima koji su se uputili ka Apatinu. Ovaj slučaj otvorio je pitanje u kojem se odgovornost za povećan broj migranata dovodi u vezu sa krijumčarima, licima koja iz lične koristi i mimo zakona vrše distribuciju izbeglica ka graničnim pojasevima kakav je Apatin.

U taksi vozilima su se tada nalazila i maloletna lica koja su narednih dana trebala preći Dunav, kao jedinu otvorenu granicu za ulazak u EU. A Dunav je sve samo ne sinonim za siguran i bezbedan prelazak. Poslednje tri godine je odneo desetine života, bar onih poznatih prijavljenih slučajeva u kojima su čitave grupe nestajale u njegovim talasima.

Izvor: Radio Dunav

Slobodno vreme

Lifestyle

Povišen nivo bilirubina u krvi je problem sa kojim se sreće ne tako mali procenat stanovništva. Bilirubin u krvi može d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.