utorak, 23 maj 2023 05:20

Apatin i Mohač postali bratske opštine

Nakon sastanaka koji su održali u Apatinu krajem prošle godine i u Mohaču par meseci kasnije, predsednici dveju opština su ozvaničili bratimljenje dva po mnogo čemu slična grada. Delegacija opštine Apatin koju je predvodila predsednica Dubravka Korać, odbornik u našoj opštini Ištvan Peter, direktorica Opštinskog kulturnog centra Danijela Obradović i Danijel Ajduk ispred Turističke organizacije, je tim povodom bila gost svečanosti koju je zgradi opštine Mohač priredio gradonačelnik Gábor Pávkovics.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici dosadašnjih bratskih opština Mohača: iz Nemačkog grada Bensheima Christine Clein, Francuskog grada Wattrelos Dominique Baert, Rumunskog grada Campia Turzit Dorin Nicolae Lojigan, kao i ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov sa svojim saradnicima. Uz domaćine, svi oni su isticali značaj međusobnih bratimljenja gradova koji su slični po veličini, strukturi i multikulturalnosti.

Dolazimo iz različitih delova Evrope sa prošlošću i istorijom koja nam se razlikuje, ali uprkos tome, svi smo mi danas ovde u jednoj prostoriji, za jednim stolom i sve to od svega više vredi. Naše gradove - Apatin i Mohač povezuju brojne stvari. Praktički, kako geografski, tako I istorijski, potpadamo jednoj prirodnoj regiji. Nama se na svim poljima pružaju izvanredne mogućnosti saradnje. Iako se proporcije razlikuju, postavlja se pitanje ko sve živi u Mohaču? Mađari, Hrvati, Nemci, Romi i Srbi. Koje nacionalnosti žive u Apatinu? Iste. Štaviše, pored već navedenih, prisutna je i rumunska zajednica. Nema potrebe da dokazujem, pravdam narodnu i kulturnu otvorenost grada Mohača prema raznolikosti. Za mene je to prirodno okruženje. Smatram veoma važnim da u okviru naše pobratimljene saradnje, veze uspostave I civilne organizacije, odnosno, narodnosti koje funkcionišu u našim naseljima, poručio je Gábor Pávkovics.

Srpska zajednica u Mohaču postoji vekovima i danas je živa i organizovana kao i institucijekulture, srpska pravoslavna crkva…a Apatin ima organizovanu mađarsku zajednicu, oko 10 % Apatinaca čine pripadnici mađarske nacionalne manjine…u Apatinu postoji Muzej podunavskih Nemaca, aktivna mađarska kulturno-umetnička društva, vatrogasno društvo…Bratimljenje je put ka bržem ekonomskom razvoju, lakšem pristupu evropskim projektima prekogranične saradnje i povezivanju privrednih subjekata iz oba grada. Bratimljenje je izuzetno važno i za kulturnu razmenu a kultura nije nadogradnja nego osnova za razvoj svake zajednice. Želimo da naši mladi Apatinci kao i mladi iz Mohača putuju uz Dunav, dolaze u bratski grad, otkrivaju kulturne sadržaje i kroz kulturu se povezuju, jer se najbrže i najbolje uči kroz doživljaje i kreativnu razmenu, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Nakon svečane ceremonije, delegacije gradova i opština su se uputili u centar grada gde su meštani Mohača prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležavali Svetog Jovana Nepomuka. Koliko su naši domaćini vezani za Dunav, videli smo u večernjem delu programa kada je ceo grad izašao na reku, dok je prizor upaljenih lampiona sa Dunava, kao i vatromet na reci bio veličanstven.

Predsednica opštine Apatin se na rastanku domaćinima zahvalila na velikodušnom prijemu, te ih pozvala da budu gosti našoj opštini na predstojećim Apatinskim ribarskim večerima.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.