Potvrđena optužnica za ubistvo u Odžacima Potvrđena optužnica za ubistvo u Odžacima
petak, 25 decembar 2020 07:29

Potvrđena optužnica za ubistvo u Odžacima

Vanpretresno veće Višeg suda u Somboru potvrdilo je optužnicu somborskog Višeg javnog tužilaštva koja je podignuta protiv Pavla H. (67) iz Odžaka, zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo, saznaje “Dnevnik”.

Kako se sumnja on je 19. maja nožem usmrtio prijatelja Zorana Tomića (60) i od tada se nalazi iza rešetaka.

- Pritvor prema P. H. je poslednji put produžen rešenjem vanpretresnog veće Višeg suda u Somboru od 10. decembra 2020. godine i po tom rešenju može trajati najduže do 14. februara 2021. godine . Pritvor je produžen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo za koje je u konkretnom slučaju opravdano sumnjiv - pojašnjava za “Dnevnik” portparol Višeg suda u Somboru Manela Operta Podunavac.

Podsetimo, zločin dogodio se 19. maja oko 20 časova u Knez Mihailovoj ulici, u kući u kojoj je pokojni Zoran Tomić stanovao. Prema rečima komšija, Tomić i Pavle H. su se kobne večeri družili i pili alkohol, da bi u jednom trenutku došlo do svađe, nakon čega je Pavle zgrabio nož i nasrnuo na prijatelja.

Do eskalacije je došlo u dvorištu, kada je Pavle, najverovatnije, zadao smrtonosan udarac Zoranu, nakon čega je nesrećni čovek preminuo.

Po rečima komšinice Dušanke Č., koja stanuje u dvorišnom stanu iza kuće u kojoj je živeo stradali, negde između 20 i 21 čas čula se galama i vika. Kada je izašla u dvorište, ugledala je Zorana i Paliku, kako zovu Pavla, kako se tuku.
- Pretpostavljam da su se Zoki i Palika posvađali u kući, a onda nastavili svađu u ajnfortu – rekla je dan nakon nemilog događaja za „Dnevnik” Dušanka i dodala da je Pavle bio prilično agresivan. – Palika je u ruci držao nož. Bez razmišljanja sam potrčala ka njima, a prijateljica Marija, koja je bila kod mene na kafi, pozvala je policiju. Umešala sam se i pokušala da ih razdvojim. Udarila sam Paliku u ruku i izbila mu nož, ali ga je on ponovo dohvatio. Dok su se njih dvojica rvali, pokušala sam da stanem na ruku u kojoj je Palika držao nož i nekako sam uspela, još jednom, da mu ga izbijem. Ne znam kada i kako je ubo Zorana, jer nigde nije bilo krvi. Zoki je ležao na zemlji, a ja sam pokušavala da mu pomognem. Okrenula sam ga na stranu, dala mu vode… Došli su Hitna pomoć i policija, ali Zokiju nije bilo spasa – rekla je tada komšinica stradalog Tomića.

U Odžacima kažu da su pokojni Zoran i Pavle poslednjih meseci često pili zajedno. U alkoholisanom stanju su, kako kažu, umeli i da se posvađaju, pobiju, a potom i pomire.

- Zoran je bio poznat kao čovek koji je često tražio pomoć za lečenje, jer je bio psihički bolesnik, ali nije bio nasilan. Živeo je sam u jednoj sobi bez struje i vode - ispričao je za “Dnevnik” jedan od komšija i dodao da je reč o staroj kući koja je podeljena na nekoliko stanova.

Za razliku od Zorana, Pavle je bio problematičan. Voleo je da popije i gotovo svakodnevno je bio u alkoholisanom stanju. Većinu vremena provodio je na ulici, gde je faktički i živeo. Niko nije znao da kaže da li ima porodicu i dom. On je, prema rečima žitelja Odžaka, višestruko osuđivano lice. Inače, za ovo krivično delo, koje mu se stavlja na teret, propisana je kazna preko deset godina zatvora.

Izvor: dnevnik.rs