11. „Veselka“ na programu u subotu 11. „Veselka“ na programu u subotu
petak, 02 decembar 2022 05:17

11. „Veselka“ na programu u subotu

 Festival ukrajinskog dečijeg stvaralaštva „Veselka“, koji je 11. po redu, održaće se u subotu, 3. decembra, sa početkom u 15 časova, u sali Kulturnog centra u Kuli. Nešto više o samom programu i koncepciji festivala rekao je predsednik Kulturno-umetničkog društva „Ivan Senjuk“, Filip Pronek:

„Program je osmišlјen tako da su u fokusu mlađi naraštaji, pošto mi, Ukrajinci, imamo festival ukrajinske kulture za odrasle, „Kalinu“, te smo, na osnovu toga uvideli da su deca zapostavlјena i onda smo došli na ideju da se osnuje i organizuje festival „Veselka“. U prevodu, „Veselka“ znači duga i na festivalu uzimaju učešće deca koja pohađaju nastavu na ukrajinskom jeziku sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Srbiji, odnosno u Vojvodini, gde je koncentrisana ukrajinska nacionalna zajednica. Kod nas su to osnovne škole „Isa Bajić“ i „Petefi brigada“ i, naravno, tu su deca koja su članovi-amateri kulturno umetničkih i prosvetnih društava koje neguju ukrajinsku kulturu. Imaćemo i goste festivala, kao što imamo i svake godine. Ove godine gosti će biti iz susedne Rumunije, tačnije iz Saveza Ukrajinaca Rumunije, i doći će jedna grupa od petnaestak igrača i pevača, tako da ćemo imati prilike da čujemo i vidimo kako oni baštine ukrajinsku kulturu. Kao što sam već napomenuo, predstavnici pet sredina gde žive pripadnici ukrajinske nacionalne zajednice će biti prisutni i, uveren sam, festival će biti jedan veliki kulturno umetnički praznik“.
U festivalskom programu, osim domaćina manifestacije, Kulturno-umetničkog društva „Ivan Senjuk, učestvuju i sledeća društva: „Kobzar“ iz Novog Sada, „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice, „Karpati“ iz Vrbasa i „Kalina“ iz Inđije.

Takođe, održaće se i izložba dečijih likovnih radova, takmičenje pevača i recitatora, kao i svečani koncert. Kada je o ulazu reč, on je slobodan i, po rečima organizatora, svi lјudi, bez obzira na bilo koji predznak, su dobrodošli.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.