petak, 13 maj 2022 11:14

OTKRIVAMO: Evo kakva je procedura za transport pokojnika iz inostranstva u Srbiju

Tragične situacije mogu se desiti i tokom turističkih poseta, a posebno prilikom dužeg boravka u inostranstvu, bilo da radite tamo ili da ste tamo nastanjeni, a svoje najmilije želite pokopati u domovini. Bez obzira da li je reč o prirodnoj smrti, ili nekoj nesreći ako se nemio događaj dogodi u inostranstvu za transport pokojnika je neophodno prvo obaviti određene administrativne formalnosti.

Koliko će proces trajati zavisi od zemlje u kojoj se dogodio smrtni slučaj (postoje tvrdnje da je sam proces najkomplikovaniji u Austriji), ali i od toga pod kojim je okolnostima nastupila smrt.

Naravno, uvek možete angažovati specijalizovanu agenciju za prevoz pokojnika iz inostranstva koja će za vas brzo i efikasno uraditi sve ove poslove.

Dakle, šta morate preduzeti ukoliko se smrtni slučaj dogodi u inostranstvu:

1. POZVATI LEKARA

Kada osoba premine u inostranstvu, potrebno je pozvati lekar radi pribavljanja potvrde o smrti. Ukoliko imate i najmanju sumnju da je smrt bila nasilna ili neprirodna, obavezno pozovite policiju. Policija reaguje i u slučaju smrti na putu, odnosno saobraćajne nesreće.

2. DOSTAVITI PASOŠ KONZULATU REPUBLIKE SRBIJE

Za transport pokojnika, kao i urne potrebna je i sprovodnica koju izdaje ambasada Srbije u zemlji u kojoj se dogodio smrtni slučaj. Za izdavanje sprovodnice potreban je zahtev porodice, pasoš preminulog i potvrda o uzroku smrti.

3. ANGAŽOVATI PREVOZNIKA

Transport preminulog lica se može realizovati nakon pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog, ili avio-prevoznika. Troškove transporta preminulog lica snosi porodica, ili osoba koja se stara o organizaciji sahrane, odnosno osiguravajuća kuća, ukoliko je preminulo lice korisnik osiguranja.

Ukoliko vas interesuje možete pogledati cene prevoza pokojnika iz inostranstva.

4. NEODREĐENO TRAJANJE PROCEDURE

Koliko će trajati procedura zavisi od zemlje gde je smrt nastupila i pod kojim okolnostima. Prebacivanje pokojnika u Srbiju može biti odloženo ukoliko je eventualno naložena obdukcija.

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti