nedelja, 23 januar 2022 07:10

Raspisana četiri konkursa za ekološke projekte na lokalu vredna 550 miliona dinara

 

Ministarstvo za zaštitu životne sredine raspisalo je danas konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Po 100 miliona dinara opredeljeno je za konkurse putem kojih se sufinansiraju projekti pošumljavanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, 200 miliona će biti podeljeno u okviru konkursa za zamenu i rekonstrukciju kotlarnica, a 150 miliona dinara za projekte smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora.

Ministarka Irena Vujović rekla je da je gradovima i opštinama ove godine kroz ova četiri konkurs na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara i uputila je poziv lokalnim samoupravama da iskoriste podršku države i da u narednih 20 dana kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama.

– Prošle godine smo imali dobru saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije – navela je ministarka, prenosi sajt Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je podržalo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a zamenjene su i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama.

Ona je navela podatak da je, zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa u 2021. godini, Srbija bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

Prema njenim rečima, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang-lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.