ponedeljak, 22 novembar 2021 07:39

Trgovina diplomama: Među 17-oro uhapšenih i tri policajca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole i Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su 17 osoba, saopštio je danas MUP.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. K. (1973), odgovorno lice Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, kao i A. K. (1993) i M. A. (1986), zaposlene na univerzitetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici LJ. N. (1979), D. S. (1992) i D. M. (1972).

Uhapšeni su i A. M. (1990), M. J. (1983), M. R. (1996), M. M. (1997), D. T. (1960), T. S. (1986), I. S. (1986), B. M. (1989), T. I. (1949), A. L. (1977) i N. S. (1974), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Osumnjičene A.K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima.

One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

  1. I., N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.
  2. N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.
  3. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku, navedeno je u saopštenju.

Troje uhapšenih nisu zaposleni Univerzitetu “Union – Nikola Tesla”

Univerzitet “Union – Nikola Tesla” demantovao je da su G. K. (1973), A. K. (1993) i M. A. (1986), za koje je MUP ranije danas saopštio da su uhapšeni zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, zaposleni na tom univerzitetu.

Univerzitet “Union – Nikola Tesla” iz Beograda u saopštenju je negirao da su na univerzitetu zaposleni G.K. (1973), osoba za koju je MUP naveo da je uhapšena u svojstvu odgovornog lica univerziteta, i A.K. (1993) i M.A. (1986), za koja je iz MUP saopšteno da su uhapšeni u svojstvu zaposlenih na univerzitetu.

Univerzitetu sa sedištem u Ulici Cara Dušana br. 62-64 saopštio je da je naneta velika šteta, tako što je doveden u kontekst sa aktuelnim hapšenjem 17 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

“Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujemo da navedeno lice nije odgovorno lice univerziteta, odnosno da lica koja su navedena nisu zaposlena na univerzitetu, te da univerzitet nema nikakve direktne veze sa sumnjama koje su izrečene, a što ostavljamo nadležnim institucijama da se izjasne”, istaknuto je u saopštenju.

Univerzitet navodi da je i u interesu svih zaposlenih, kako profesora tako i studenata, da se ovaj slučaj rasvetli, kako bi jedan od starijih univerziteta mogao i ubuduće da profesionalno, čestito i časno školuje kadar na ponos Srbije.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.