ponedeljak, 18 decembar 2023 04:34

Sa -5 na +15, a onda opet promena! Evo da li ćemo do kraja godine uopšte imati zimu sa snegom

Narednih dana u većem delu Srbije temperatura će prelaziti 10 °C.

Pod uticajem snažnog anticklona, u Srbiji je došlo do potpune stabilizacije vremena, a to se očekuje i u narednom periodu. Zapravo, čak se očekuje i toplije vreme.

Ovog jutra i prepodneva u Srbiji su zabeležene visoke vrednosti vazdušnog pritiska, do iznad 1.040 milibara. Vedro vreme ide je u prilog jačem izračivanju vremena, pa se jutros temperatura spustila na -5°C, u Beogradu na -1°C, ali i do -11°C na Kopaoniku.

Kako je predvideo RHMZ, u Srbiji danas je sunčano i toplije u odnosu na prethodne dane, no i dalje prohladno, dok će maksimalna temperatura biti od 4 do 8°C, u Beogradu do 7°C.

I narednih dana ujutru će biti vedro i hladno, u većini predela uz mraz i maglu, a onda tokom dana biće sunčano i toplije.
Maksimalna temperatura narednih dana u većini predela biće iznad 10 °C, a najtoplije će biti na zapadu Srbije, temperatura i do 15-16 °C, a najtoplije će biti za Svetog Nikolu u utorak 19. decembra – u Negotinu će tada biti 17 stepeni!

U četvrtak se očekuje više oblačnost i pad temperature vazduha, ali bez zahlađenja i bez padavina.

Kako piše telegraf.rs, narednog vikenda ponovo sledi otopljenje, 24-25. decembra temperatura i do 15 °C.

A ima li snega na vidiku?

Meteorolog Ivan Ristić je na svojoj Facebook stranici najavio i dolazak „prave zime“ – odmah nakon ovih natprosečnih temperatura.

„CFS 06 UTC model – najavljuje dolazak prave zime u petak, 22. decembra i ciklon u južnom Jadranu, što znači samo jedno SNEG!“, objavio je Ristić.

Tokom poslednje sedmice decembra očekuje se postepeni pad temperature vazduha, tako da bi u danima pred Novu godinu ujutro bilo slabog mraza, a tokom dana temperature bi bile od 4 do 8°C.

Meteorolog Nedeljko Todorović nedavno je za Nova.rs kazao sledeće: „Do kraja decembra vreme će biti kao što je bio drugi deo novembra – znači česta naoblačenja s kišom i snegom, sneg uglavnom u planinskim predelima, u nižim predelima mogao bi da bude kratkotrajni sneg, ali mali su izgledi za stvaranje snežnog pokrivača.
Svaki četvrti-peti dan očekuje nas naoblačenje s kišom i snegom, s temperaturom bez nekog većeg kolebanja – maksimalne vrednosti od 5 do 12 stepeni. Velika je šansa da od 26. do 29. decembra bude jedno malo otopljenje, nekoliko toplih dana i onda verovatno 30. i 31. decembra stiže zahlađenje s kišom i snegom“, kaže metorolog za Nova.rs.

I mesečna prognoza RHMZ najavljuje sneg 29, 30. i 31. decembra.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.