nedelja, 17 decembar 2023 05:45

Kako glasati van biračkog mesta?

Birači koji su iz opravdanih razloga sprečeni da glasaju na biračkom mestu gde su registrovani, mogu o tome da obaveste nadležni birački odbor i svoje glasačko pravo mogu da upotrebe glasanjem van biračkog mesta, tačnije od kuće.

Prema članu 96 Zakona o izboru narodnih poslanika glasači koji su sprečeni da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti, invaliditeta ili drugog oblike otežane pokretljivosti o tome mogu obavestiti lokalnu izbornu komisiju koja je dužna da im obezbedi mogućnost glasanja van biračkog mesta.

Glasači čija situacija odgovara kriterijumima opisanim u Zakonu svoju lokalnu izbornu komisiju o tome mogu obavestiti najranije 72 časa pre dana glasanja ili najkasnije do 11 časova na dan glasanja.

Na veb stranici Republičke izborne komisije (RIK) objavljena je lista kontakt telefona za prijavljivanje glasača koji žele da glasaju van glasačkog mesta. Kontakt telefoni sortirani su po jedinicama lokalnih samouprava u celoj Srbiji, tako da glasači mogu kontaktirati putem broja telefona lokalnu samoupravu kojoj pripada njihovo glasačko mesto i prijaviti se.

Lokalne izborne komisije od otvaranja biračkih mesta na svojim veb stranicama dužni su da objave broj birača sa svog područja koji su podneli ovakav zahtev.

Birački odbor imenuje svoja tri člana, poverenike biračkog odbora, koje predlažu različiti ovlašćeni predlagači da odu kod birača koji se prijavio da glasa na ovaj način. Njihov zadatk je da utvrde identitet glasača i sprovedu kompletan izborni protokol sličan onom koji se vrši na samom izbornom mestu.

Biraču tročlana izborna komisija uručuje koverat koji sadrži glasački listić, zbirna izborna lista i potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.