sreda, 13 decembar 2023 23:28

Počinje izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić najavio je da danas počinje izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" u dužini od 186 kilometara, od Bačkog brega, na granici naše zemlje sa Mađarskom, do Srpske Crnje na granici sa Rumunijom.

To će biti najduža brza saobraćajnica u Srbiji.

"Osmeh Vojvodine" spojićemo Bački breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, a Vesić je rekao za Tanjug da će ta brza saobraćajnica povezati i privredno oživeti Vojvodinu, Bačku i Banat.

Vesić je naglasio da je saobraćajnica "Osmeh Vojvodine" važna za razvoj svih gradova na toj tras i poboljšati kvalitet života ljudi.

Prema njegovim rečima, brza saobraćajnica od Bačkog brega do Srpske Crnje biće uklopljena u mrežu auto-puteva Mađarske i Rumunije, jer se sa mađarske strane gradi autoput sa mostom preko Dunava kod Mohača, kao i sa rumunske strane prema Srpskoj Crnji.

Naveo je da će to biti veoma prometan put i važan kako za građane Srbije, tako i za građane Rumunije, jer će postati najbrža veza do zapadne Evrope.

"Izgradnja ove brze saobraćajnica bila je posebna želja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tokom njegove posete Kini i predsedniku Siju 17. oktobra potpisan je ugovor o izgradnji, a sada i da za manje od dva meseca počnemo da radimo. To je sjajna vest za Vojvodinu i celu Srbiju", rekao je Vesić.

Mirović: Izgradnja brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine" – jedna je od najvažnijih vesti za Vojvodinu

„Izgradnja brze saobraćajnice, u dužini od 185 kilometara, koja će povezati teritorije Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde, poznate kao „Osmeh Vojvodine" – jedna je od najvažnijih vesti za Vojvodinu minulih decenija, a zajedno sa drugim projektima i cele naše države. Ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje auto-puta Beograd-Subotica, koji je građen u fazama", izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Bačkom Bregu gde su počeli radovi na izgradnji prve deonice brze saobraćajnice od granice sa Mađarskom do Srpske Crnje - graničnog prelaza sa Rumunijom.

Mirović je dodao da veruje u partnerstvo Srbije i Kine koje je dokazano mnogo puta na brojnim zajedničkim projektima, te da ćemo u roku koji je predviđen ugovorom imati realizovanu ovu investiciju.

„Juče su počeli radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine". Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države", istakao je Mirović.

Mirović je dodao da je uveren da građani cele Srbije vide konkretne rezultate politike zajedništva i rada na severu naše zemlje.

„Izgradnja ove brze saobraćajnice značiće za građane Sombora, Kule, Vrbasa, Novog Bečeja, Bečeja, Kikinde, Srbobrana, ali i drugih opština koje se nalaze u široj zoni auto-puta. To će značiti nova radna mesta u budućnosti, nove industrijske zone, domaće i strane kompanije, kao i šansu za razvoj turizama", naveo je Mirović.

Kako je Mirović dodao, to će značiti mnogo za budućnost i zajedničku borbu da ljudi ostanu u manjim mestima, da se ne sele u gradove i ne odlaze u inostranstvo, već da ovde osnuju svoje porodice.

Saobraćajnica poznata kao „Osmeh Vojvodine" projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat.

Na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izjavio je da je danas istorijski dan za sve lokalne samouprave kroz koje će proći ova saobraćajnica.

„Ovo je projekat koji će doneti mnoge benefite Somboru i drugim lokalnim samoupravama", istakao je Ratković.

Ambasador NR Kine Li Ming izjavio je da je početak izgradnje ove saobraćajnice - događaj koji predstavlja jednu vrstu prekretnice za Republiku Srbiju.

„Kina je veoma ponosna što zajedno sa Srbijom radi na izgradnji njene infrastrukture. Današnji dan predstavlja još jedan simbol prijateljstva između Kine i Srbije", naveo je ambasador Ming.

Događaju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.