petak, 13 januar 2023 08:05

U Somboru članovi biblioteke od rođenja

Akcija „Bebiteka“, koju unazad dužeg perioda organizuje Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” u saradnji sa Opštom bolnicom „Dr Radivoj Simonović” a ove godine i sa ovdašnjim kompanijama „Dekor“ i „Ria kozmetiks“, pledira na to da se Somborcima i Somborkama već na početku života usadi lјubav prema lepoj književnosti.

Tako su ovogodišnji prvorođeni dečak i devojčica dobili paketiće u kojima se nalaze knjiga i igračka za bebu, te godišnja porodična članska karta varoške biblioteke.
- Naša misija je da knjigu učinimo dostupnom svakom detetu, a ovim projektom želimo da ukažemo, pre svega roditelјima, na to koliko je čitanje deci važno i da se deca, kojoj se čita od najranijeg uzrasta, brže razvijaju, brže uče, zainteresovanija su za okolinu, bolјe se snalaze u komunikaciji, što dokazuju i brojna istraživanja - saopštili su iz somborske biblioteke.
Kako organizatori ove, pažnje i pohvale vredne, akcije naglašavaju darivanje prvorođenih beba i njihovih majki nastaviće se i u narednom periodu, te će svakog meseca biti podelјene knjige, igračke i godišnje članske karte, kao i da je ovim povodom od početka projekta u Gradsku biblioteku „Karlo Bijelicki“ učlanjeno 90 porodica.

Da u darivanju ne budu zanemareni ni mališani čiji roditelјi nemaju priliku da češće borave u samom Somboru, postarala se i ovdašnja nevladina organizacija Somborski edukativni centar kroz svoju tradicionalnu akciju „Deda Mrazovi pomoćnici“, koja se provodi već punu deceniju. Naime, za decu iz takozvanih ranjivih grupa, pre svega onih u somborskim salaškim naselјima, u ovoj NVO su pripremili novogodišnje praznične paketiće koji su napravlјeni zahvalјujući isklјučivo donacijama koje su se prikuplјale u prethodnom periodu. U saradnji sa svim mesnim zajednicama gradskog područja SEC je stupio u kontakt sa decom koja su u stanju najveće socijalne potrebe. Kako kažu u ovoj NVO svaki paketić je bio pripremlјen i prilagođen uzrastu i interesovanjima svakog pojedinačnog deteta, a pored građana koji su donirali sadržaj za paketiće sa želјom da obraduju svoje najmlađe sugrađane.

Edukativni centar se za dobročinstvo zahvalio i ovdašnjim kolektivima kao što su prodavnica zdrave hrane Biomarket „Zrnce plus”, te studentima i zaposlenima somborskog Pedagoškog fakulteta, članom Univerziteta u Novom Sadu i njemu pripadajućeg Studentskog doma „Dr Zoran Đinđić“. Kao i prethodnih godina, značajan deo sadržaja za paketiće obezbeđen je zahvalјujući podršci inicijativa u okviru „Arigatou International“ iz Japana.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.