Republički odbor za finansije, budžet i kontrolu trošenјa javnih sredstava zaseda u Somboru Republički odbor za finansije, budžet i kontrolu trošenјa javnih sredstava zaseda u Somboru
sreda, 28 decembar 2022 08:08

Republički odbor za finansije, budžet i kontrolu trošenјa javnih sredstava zaseda u Somboru

Sombor je tokom utorka i srede, 27. i 28. decembra, domaćin 13. sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Ovo je prvi put da se sednica u ovom sazivu održava van sedišta u Beogradu, a u okviru dnevnog reda članovi Odbora razmatraće Izveštaj o reviziji grada Sombora za 2019. godinu i reviziji drugih subjekata revizije iz grada Sombora, Izveštaj Pododbora o sektorskim izveštajima Državne revizorske institucije i Preporuke za izmene važećih zakona na osnovu informacija do kojih se došlo u postupku obavlјanja revizije u Sektoru broj 1 i Sektoru broj 2.

Ispred Grada Sombora zamenica gradonačelnika Ljilјana Tica istakla je da je današnja poseta najdirektnija komunikacija između republičke Skupštine i lokalne samouprave.
„Ovo je za nas veoma značajan dolazak predstavnika Odbora za finansije, jer smatramo da ovim pokazujemo da smo zaslužili ovaj dolazak, u smislu da smo dobro i kvalitetno radili, a istovremeno je i obaveza koja ostavlјa prostor za unapređenje našeg rada u budućnosti. Istakla bih da je ova poseta za nas zasnovana na saradničkim i partnerskim odnosima u smislu da je grad Sombor učesnik na konkursima i na javnim pozivima koje organizuje Republika Srbija i da je tu veoma prepoznat. Mi smo zbog toga veoma zahvalni republičkim organima, nadamo se da će ova poseta biti plodonosna i da će nam se saradnja nastaviti u budućnosti na obostrano zadovolјstvo“ poručila je zamenica gradonačelnika.

Predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Verolјub Arsić naveo je da su sednice poput današnje prilika da se republički organi direktno povežu sa jedinicama lokalne samouprave.
„Ja sam sasvim ubeđen i siguran da ćemo tokom rasprave o tim izveštajima da dođemo do saznanja da je Sombor jedan od gradova koji treba da bude primer kako treba trošiti i raspolagati javnim sredstvima. Takođe ovo je, mogu da istaknem, prva sednica Odbora za finansije van sedišta Narodne skupštine u ovom sazivu i to je jedna praksa kojom želimo pre svega da približimo lokalne samouprave republičkim organima, u ovom slučaju Odboru za finansije, da vidimo kakve to probleme imaju lokalne samouprave u sprovođenju zakona koje donosi Narodna skupština i naravno na osnovu tih iskustava da pokrenemo određene inicijative za izmene i dopune zakona, koji možda nisu sasvim dorečeni i gde ima mesta za više načina tumačenja, što naravno radimo sa Državnom revizorskom institucijom sa kojom, takođe, mogu da kažem da je Odbor za finansije jako zadovolјan“ rekao je Arsić.

Generalni državni revizor Duško Pejović istakao je da će u okviru sednice biti predstavlјeni izveštaji za grad Sombor iz 2019. godine i za još šest pravnih lica iz 2022. godine.
„Što se tiče izvršene revizije za grad, mi smo tada uradili finansijku reviziju dali smo ocenu s rezervom, zato što su bile određene nepravilnosti, koje su kako u postupku revizije, tako i u odazivnom izveštaju otklonjene i mogu da kažem da po tom osnovu grad Sombor može biti primer dobre prakse kako se otklanjaju otkrivene nepravilnosti. Osim toga izvršili smo reviziju u ovoj godine i Javnog komunalnog preduzeća Energane, zatim Vodoprivrednog privrednog društva Zapadna Bačka, Polјoprivredne stručne službe iz Sombora, Opšte bolnice, Doma zdravlјa i Doma učenika. Vrlo je interesantno da su urađene sve vrste revizija koje obavlјamo, kako finansijska, tako pravilnost, tako svrsishodnost, ili njihova kombinacija, dok je kod Opšte bolnice izvršena revizija ranije izvršenih i datih preporuka, a sada utvrđivanje da li su one izvršene i otklonjene“ objasnio je generalni državni revizor.

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.