Stanovnici Bezdana dane do Božića odbrojavaju tragajući za „adventskim prozorima“ Stanovnici Bezdana dane do Božića odbrojavaju tragajući za „adventskim prozorima“
petak, 16 decembar 2022 06:09

Stanovnici Bezdana dane do Božića odbrojavaju tragajući za „adventskim prozorima“

Adventski kalendar je poseban kalendar koji služi za računanje preostalog vremena do Božića. U Bezdanu je nastao je neobični adventski kalendar koji dane do Božića odbrojava potragom i odgonetanjem.

Stanovnici Bezdana dane do Božića provode tragajući za posebno ukrašenim prozorima. Od 1. do 24. decembra ovi prozori kriju brojeve. Potrebno je odgonetnuti zagonetku i na taj način otkriti u kojoj ulici se nalazi sledeći adventski prozor.

„Meni se to veoma sviđa, baš zato što deca traže brojeve na prozoru i ne vise na telefonima u kući. Ja tražim te brojeve i ponekad tražim pomoć rodtelja ako ne znam da rešim zagonetku“, priznaje Lara Orban iz Bezdana.

Nakon što je prozor pronađen, potrebno je uslikati selfi ispred njega. Cilj je da se svi druže i da se probudi duh praznika.

„Osvojio sam medenjak. Idem tako često sa drugarima, nekad sam. I mama mi pomaže oko zagonetke da rešim nekad“, kaže Stojan Savić.

Zagonetke se svaki dan objavljuju na Fejsbuk stranici Udruženja „Mostovi Bezdana“. Neke su lakše, neke teže, ali oni koji žive u Bezdanu tačno znaju koje su ulice u pitanju.

„Ideja je od jedne naše prijateljice, ona je isto član našeg udruženja. Ona je to videla negde u inostranstvu i pokušali smo i mi da realizujemo. Zagonetke zadajemo, deca to odgonetaju“,objašnjava Stela Savić iz Udruženja građana „Mostovi Bezdana“.

„Uspeli smo animirati decu da izađu na ulice i svaki dan traže numerisan prozor i shodno tome osvajaju različite nagrade“, dodaje Nikola Čutura, član Udruženja.

Po otkrivanju svih prozora i dolasku Božića, oni najuspešniji biće nagrađeni.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.