Nove informacije dostupne putem MIA četbota Nove informacije dostupne putem MIA četbota
petak, 16 decembar 2022 06:03

Nove informacije dostupne putem MIA četbota

Digitalna asistentkinja MIA nastavlјa sa širenjem spektra informacija koje može da pruži građanima. Od oktobra kroz konverzaciju sa ovim četbotom mogu da se naruče izvodi iz matičnih knjiga i uverenje o državlјanstvu, kao i da se prijave komunalni problemi. Nedavno su uvedene i nove funkcija pa MIA pruža i informacije o administrativnom postupku za roditelјski dodatak, a i privrednici mogu da dođu do određenih informacija u vezi sa uslovima poslovanja u Somboru.

Projektni koordinator NALED-a Stefanos Jokić istakao je da od kako su u pre dva meseca uvedene nove funkcionalnosti preko 7 hilјada građana je komuniciralo sa četbotom Gradske uprave i da je na ovaj način ostvareno preko 14 hilјada različitih konverzacija.

„Cilј projekta jeste da pokaže aktivnu i funkcionalnu primenu četbota na lokalnom nivou, gde će najviše koristi zapravo imati građani kao aktivni korisnici, s obzirom da će dobiti na jedan transparentan i pristupačan način opštinske informacije i određene opštinske usluge. Osim građana koji će imati koristi od jednog ovakvog načina pružanja i dobijanja informacija, sama Gradska uprava će se ovako promovisati kao jedna efikasna i kompetentna administacija, koja je u stanju da pruža kvalitetne informacije i usluge samim građanima“ naglasio je Jokić.

Građani mogu da stupe u kontakt sa digitalnom asistentkinjom MIA putem gradskog sajta ili putem vibera, 24 časa, svakog dana u nedelјi. MIA četbot pruža informacije o postupku za dečiji dodatak, postupku za roditelјski dodatak, kontaktima odelјenja, službi i odseka Gradske uprave, a mogu i da se dobiju izvodi iz matičnih knjiga, uverenje o državlјanstvu, prijavi komunalni problem, pregleda stanje poreskog duga, dobije poresko uverenje, uverenje o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda, kao i informacije o uslovima poslovanja u Gradu Somboru.

„Grad Sombor je u oktobru 2019. godine započeo realizaciju projekta MIA četbot, zajedno sa kompanijom SAGA, NALED-om i njihovim osnovnim donatorom nemačkim GIZ-om. Ideja koja je tada pokrenuta jeste bila da se građanima pruži mogućnost da na novi način komuniciraju sa Gradskom upravom. Način koji bi bio u toku sa savremenim trendovima to je putem sajta, kao i putem vibera. Ideja jeste bila da građani osnovne usluge koje Gradska uprava pruža mogu da naruče ili dobiju na ovaj način“ rekao je pomoćnik gradonačelnika Branislav Svorcan.

MIA četbot je razvijen u sklopu regionalnog pilot projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem četbot aplikacije“ koji se sprovodi u lokalnim samoupravama Sombor, Šabac, Bijelјina i Laktaši.

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.